Deň D je tu! Belgicko schválilo eutanáziu pre deti

eutanázia
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRUSEL – Belgický parlament prijal veľkou väčšinou prelomový zákon o eutanázii. Tá bude v krajine umožnená aj smrteľne chorým deťom, ktoré trpia neznesiteľnými bolesťami. Žiadosť budú musieť schváliť lekári aj rodičia trpiaceho dieťaťa.

Kráľov názor neznámy

V krajine, kde už je dobrovoľný odchod zo života u dospelých viac ako desať rokov legálny, o veci minulý rok v decembri hlasoval Senát a prijal návrh výraznou väčšinou. Zmeny teraz podporila aj druhá komora belgického parlamentu, rozhodnutie bude v rukách kráľa Philippa. Jeho podpis bude norma vyžadovať. Panovníkov postoj zatiaľ ale nie je známy.

Dobrovoľnú smrť z rúk lekára môže dospelý človek prijať v Belgicku už od roku 2002. V Holandsku je za určitých okolností možná eutanázia u detí nad 12 rokov.

Pacientov, ktorých čaká smrť

Eutanázia má byť v Belgicku v prípade detí vyhradená len pre pacientov, ktorých smrť sa čaká v blízkej dobe. Rozhodnutie bude musieť byť potvrdené kolégiom odborníkov a rodičia budú musieť prehlásiť, že proti ich názoru nenamietajú.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

V krajine je podľa prieskumov väčšina obyvateľov pre takýto krok. Ozývajú sa ale aj odporcovia, ktorí v Bruseli usporiadali niekoľko protestných akcií. Proti sú zástupcovia kresťanskej cirkvi, moslimskí a židovskí duchovní. Lekárska obec je nejednotná.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices