Návrhom o regulácii osív sa budú v Bruseli zaoberať asi až po voľbách

osivo
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Výbor pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka zamietol návrh Komisie o regulácii osív. Dôvodom boli obavy, že pripravovaná legislatíva by jej mohla dať rozsiahle právomoci a rozhodovanie o dôležitých veciach by ostalo výlučne na jej pleciach. Vyššie kompetencie tak ostávajú v rukách samotných členských štátov, ktoré si môžu podmienky prispôsobiť podľa svojich potrieb.

Predseda výboru Paolo De Castro sa vyjadril, že nie je spokojný s momentálnou podobou nariadenia. Podľa jeho slov by totiž zlúčenie 12-tich smerníc do jednej nepadlo na úrodnú pôdu a prinieslo by zbytočné komplikácie. Na škodu by to bolo najmä pre európske krajiny,  ktoré by v tejto otázke nemali takmer žiadne náležitosti.

Návrhom nie sú nadšení ani v Parlamente. Europoslanci poukazujú najmä na to, že nespĺňa základné ciele, ako je podpora inovácií či zjednodušenie pravidiel. Rovnako hovoria aj o jeho nesprávnom načasovaní a v tomto smere sa alibisticky prikláňajú k tomu, že obsah je dôležitejší ako termíny. Nápad vraj prišiel príliš neskoro na to, aby ho riešili zodpovedne a s plným nasadením.

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Komisia už teraz pracuje na vízii lepšieho poľnohospodárstva a je viac ako pravdepodobné, že touto otázkou sa už čoskoro bude zapodievať novozvolený Parlament.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices