Janukovyč chcel utiecť, hraničná polícia bola proti

janukovič
Viktor Janukovyč, zvrhnutý ukrajinský prezident.
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ukrajinské ministerstvo vnútra nemá žiadne informácie o tom, kde by sa po nepodarenom úteku mohol nachádzať Viktor Janukovyč. Minister vnútra Arsen Avakov v nedeľu poslancom ukrajinského parlamentu povedal, že Janukovyč sa v sobotu vzdialil z letiska v Donecku na východe krajiny, kde mu colná a pasová neumožnila odlet chartrovým lietadlom.

Janukovyč mal podľa Avakova namierené do Ruska. Formality Janukovyčovej ochranky podľa Avakova neboli v poriadku a prezident so svojím tímom musel lietadlo opustiť. S ochrankou potom nastúpil do pristavených áut a odišiel na neznáme miesto. Kde sa Janukvoyč nachádza, nebol poslancom schopný povedať ani prezidentov oficiálny zmocnenec v parlamente Jurij Mirošničenko.

Janukovyčov pokus o útek

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a niekoľko jeho politických prívržencov sa pokúsili v sobotu odletieť z krajiny z letiska v Donecku na východe Ukrajiny. Hraničná polícia im v tom však zabránila.

Okrem Janukovyča chceli krajinu opustiť aj bývalý minister vnútra Vitalij Zacharčenko, bývalý generálny prokurátor Viktor Pšonka a jeden z bývalých ekonomickýchministrov Oleksandr Klimenko. Zacharčenko a Pšonka sú označovaní za osoby, ktoré mali významný podiel na potlačovanie protivládnych demonštrácií v Kyjeve.

Agentúra Interfax citovala jedného z úradníkov, ktorý uviedol, že ozbrojení muži z ochranky Janukovyča sa pokúsili podplatiť zamestnancov hraničnej polície na doneckom letisku, aby povolili odlet charterového letu. Tí to však odmietli a Janukovyč následne na to vystúpil z lietadla a odišiel do opancierovanej limuzíny.

Dvaja politici Ukrajinu opustili

Zacharčenkovi k povoleniu opustiť krajinu chýbali potrebné dokumenty. „Prišiel na donecké letisko a pokúšal sa charterovým spojom odletieť do zahraničia,“ povedal hovorca polície. Potom, čo mu nebolo umožnené nastúpiť do lietadla, letisko opustil. Zatiaľ nie je jasné, kam chceli politici odletieť, uviedla agentúra Reuters.

Opustiť krajinu sa ale v sobotu podarilo dvom politikom z charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Z miestneho letiska odleteli do zahraničia šéf charkvoskej oblastnej správy Michail Dobkin a starosta Charkova Gennadij Kernes. „Potvrdzujeme, že Dobkin a Kernes odišli z Ukrajiny,“ uviedol hovorca hraničnej polície.

Bojujte dokonca, vyzýva Tymošenková

Prepustená bývalá ukrajinská premiérka Júlia Tymošenková v sobotu vyzvala v Kyjeve protivládnych aktivistov, aby pokračovali v protestoch. Aj napriek tomu, že parlament zosadil prezidenta Viktora Janukovyča. Demonštranti, ktorí sa tri mesiace stavali na odpor jeho režimu, pritom označila za hrdinov Ukrajiny. Ukončiť protesty na Ukrajine nechcú ani opoziční radikáli z hnutia Pravý sektor.

„Bojujte až do konca!“ vyzvala tymošenková zástup demonštrantov na kyjevskom námestí Nezávislosti, kam večer priletela z Charkova. V tamojšej väznici strávila 2,5 roka kvôli odsúdeniu za údajné zneužitie právomocí.

„Nemáte právo z Majdanu odísť. Neprestávajte!“
 apelovala v emotívnom prejave k stúpencom opozície. Tí podľa nej musia zostať v uliciach, pokiaľ nebudú zvolení politici, ktorá si zaslúžia ich dôveru. „Musíme to dokončiť. Zaslúžite si novú krajinu. Nedovoľte, aby vznikla taká krajina, ktorú nechcete,“ prehlásila Tymošenková.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Tymošenková: Ste hrdinovia

Ocenila pritom úlohu demonštrantov v Kyjeve, ktorí posledné tri mesiace protestovali proti politike Viktora Janukovyča. „Vy ste hrdinovia, vy ste to najlepšie na Ukrajine,“ zdôraznila. Už pri opustení Charkoveskej väzenskej nemocnice Tymošenková uviedla, že sa chce stať ukrajinskou prezidentkou.

Sobotu označila za koniec diktatúry na Ukrajine. Po prílete do Kyjeva potom novinárom oznámila, že je presvedčená, že jej krajina v blízkej budúcnosti vstúpi do Európskej únie.

Pravý sektor sa nevzdáva

S výzvou proti ukončeniu protestov prišiel aj radikálne nacionalistický Pravý sektor, ktorý chcel demisiu prezidenta Janukovyča dosiahnuť aj násilnou cestou. Plánoval taktiež zadržať členov jeho vlády. „My sa nerozídeme,“ uistili pravicoví extrémisti. „Nie je čas na oslavy. Musíme byť teraz ešte jednotnejší než predtým,“ vyzvalo hnutie Dmytriho Jaroša v prehlásení.

Tymošenková o vysokú politiku nemá záujem

Júlia Tymošenková oznámila, že sa nechce venovať politike. Chce stráviť čas najmä s matkou, ktorú nevidela 2,5 roka. O úrad premiérky sa uchádzať nebude.

Hovorkyňa Tymošenkovej Maryna Soroková dementovala sobotné informácie o tom, že bývalá premiérka už rozhodla o účasti v prezidentských voľbách. „Táto otázka nie je na programe dňa,“ povedala Soroková.

Na svojich webových stránkach naviac Tymošenková oznámila, že sa nebude uchádzať ani o uvoľnené kreslo predsedu ukrajinskej vlády, ktoré parlament chce obsadiť do utorka. „Informácia o kandidatúre bola pre mňa prekvapením. Nikto o tom so mnou nejednal. Som poctená, ale žiadam, aby sa s mojou kandidatúrou nepočítalo,“ informovala na webe.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices