Systém eCall privolá záchranku za vás. Brusel chce, aby ho všetky autá mali do októbra 2015

ecall
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Opatrnosti nikdy nie je dosť – obzvlášť na cestách. Niekedy však bezpečnostný pás či airbagy nestačia a pri dopravných nehodách ide o každú sekundu. Zariadenie eCall, ktoré dokáže v prípade ohrozujúcej jazdy privolať pomoc, by malo byť súčasťou všetkých nových modelov automobilov najneskôr do októbra 2015. Predpokladá sa, že inteligentný prístroj dokáže ročne zachrániť až 2500 životov.

Štatistiky a čísla z roku 2012 sú alarmujúce. Podľa nich zahynulo v Európskej únii až 28-tisíc ľudí, ďalších 1,5 milióna sa pri zrážke vážne zranilo. S návrhom prišla Komisia, ktorá reagovala na požiadavku Parlamentu ešte v júli 2012. Momentálne stojí pred rozhodnutím, či túto inováciu rozšíri aj o ďalšie dopravné prostriedky, ako sú autobusy, autokary a nákladné automobily.

Moderný systém využíva vo vozidle vyspelú technológiu, ktorá sa v prípade potreby skontaktuje s tiesňovou linkou 112. Šikovná elektronika umožňuje záchrannej službe rýchlejší výjazd, vďaka čomu sa zníži závažnosť úrazov a tiež náklady spojené s dopravnými zápchami.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

To však nie je všetko. Europoslanci v rámci zákona uvažujú o posilnení ochrane údajov, ktorým sa snažia ubezpečiť, že šoféri s eCall nie sú predmetom neustáleho sledovania. Softvér sa automaticky aktivuje až pri havárii, kedy zašle do núdzového centra dáta o triede automobilu, type použitého paliva, čase nehody a presnej polohy vozidla. Zároveň dodali, že bude pre všetkých užívateľov k dispozícii zadarmo.

O ruz

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberali posúdením návrhu jednotných pravidiel Európskej únie zameraných na boj …

Consent choices