Polícia vydala zatykač na Janukovyča

Viktor Janukovyč
Viktor Janukovyč. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Situácia na Ukrajine je neistá a ťažko povedať, čo bude nasledovať. Ekonomika je totiž v rozvrate. Novovymenovaný predseda parlamentu sa podľa ukrajinských médií vyjadril, že má obavu o to či vôbec budú môcť v krajine vyplácať dôchodky.

Aktuálne: Ukrajinská polícia vydala na zvrhnutého prezidenta Janukovyča zatykač kvôli hromadným vraždám civilistov. Pátra aj po ďalších predstaviteľoch bývalého režimu. Oznámil to nový minister vnútra. „Dnes ráno začalo vyšetrovanie hromadných vrážd. Po Janukovyčovi a ďalších predstaviteľoch bolo vyhlásené pátranie,“ uviedol na facebooku Arsen Avakov, ktorý momentálne stojí v čele ukrajinského ministerstva vnútra.

Podľa ukrajinského spravodajského servera Liga.net Janukovyča videli Sevastopolčania v sprievode príslušníkov ruskej námornej pechoty. Hovorca krymskej pobočky ministerstva vnútra a tajnej služby tieto informácie nepotvrdil, dodala AP.

Prezident sa skrýva

Po tom, ako ukrajinský prezident Viktor Janukovyč opustil Kyjev, je jeho miesto pobytu nejasné. Ukrajinské spravodajské agentúry citujúce hraničnú políciu uviedli, že z Donecku na východe krajiny sa pokúšalo odletieť charterové lietadlo s prezidentom na palube, nebolo mu to však umožnené. Krajinu údajne narýchlo opúšťajú aj ďalší členovia bývalej vlády.

Do hlavného mesta sa naopak vrátila expremiérka Julija Tymošenková, ktorú v sobotu prepustili z väzenia a na Námestí nezávislosti prehovorila k demonštrantom. Tým poďakovala za ich vytrvalosť a vyzvala ich, aby neodchádzali. Demonštranti v sobotu prevzali kontrolu nad vládnymi budovami a naďalej žiadajú Janukovyčovu rezignáciu, čo on odmieta.

EÚ nechce rozdelenie Ukrajiny

Predstavitelia Európskej únie v noci na nedeľu vyzvali k zachovaniu územnej celistvosti Ukrajiny. „Jednota, suverenita, nezávislosť a teritoriálna integrita“ krajiny musia ostať zachované, zdôraznila šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová. Podľa jej slov únia vývoj situácie sleduje „minútu po minúte“ a vyzvala tiež znepriatelené strany, aby nepoľavili v hľadaní politického riešenia krízy. Zároveň apelovala na rešpektovanie„právneho štátu a ústavy“. V podobnom zmysle sa vyjadrili tiež šéfovia nemeckej a francúzskej diplomacie Frank-Walter Steinmeier a Laurent Fabius, ktorí pomohli sprostredkovať dohodu medzi prezidentom Viktorom Janukovyčom a opozíciou.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Predstavitelia EÚ tiež uvítali prepustenie expremiérky Julije Tymošenkovej. Eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn v nedeľu povedal, že únia je pripravená poskytnúť Ukrajine „podstatnú finančnú pomoc“, akonáhle bude zostavená nová vláda. Ruský minister financií Anton Siluanov rovnako uviedol, že Moskva neuvoľní ďalšiu časť finančnej pomoci, kým nevznikne nové vedenie krajiny. O tom momentálne rokuje ukrajinský parlament, ktorý po rozpade vlády a úteku prezidenta prevzal všetky ústavné právomoci. Ukrajina sa v nedeľu oficiálne vrátila k ústave z roku 2004, ktorá obmedzuje právomoci prezidenta a prenáša ich na vládu a parlament. Spojené štáty rovnako podporujú vznik prechodnej vlády na Ukrajine a následné predčasné voľby.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices