V prípade nehody vám auto zavolá záchranku samo! Systém eCall prešiel v Európskom parlamente

nehoda
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Zariadením tiesňového volania, ktoré v prípade nehody automaticky zalarmuje záchranárov, by mali byť od októbra 2015 vybavené všetky nové modely osobných automobilov a ľahkých úžitkových vozidiel. Vyplýva to legislatívneho návrhu, ktorý v stredu schválil Európsky parlament. Nehody na cestách si v EÚ v roku 2012 vyžiadali 28.000 životov a 1,5 milióna zranených.

„Zriadenie verejného celoúnijného systému tiesňového volania predstavuje významný úspech pre bezpečnosť účastníkov európskej cestnej premávky. Každý rok by sa mohlo zachrániť 2.500 životov a v desiatkach tisícov prípadov by sa mohla významne znížiť závažnosť zranení. Systém eCall bude bezplatný pre všetkých vodičov v Európe bez ohľadu na ich automobil,“ uviedla spravodajkyňa nariadenia Olga Sehnalová (S&D, CZ).

Palubný systém eCall využíva technológiu tiesňovej linky 112, ktorá v prípade vážnej dopravnej nehody automaticky privolá záchranárov. Informácia o presnej polohe vozidla umožní záchranárom dostať sa na miesto nehody rýchlejšie, čo zvyšuje pravdepodobnosť záchrany ľudských životov, znižuje závažnosť zranení a redukuje dopady dopravných zápch.

eCall: Povinný od roku 2015

Výrobcovia automobilov by podľa navrhovaných pravidiel mali začať montovať systémy eCall do nových modelov osobných a ľahkých úžitkových vozidiel najneskôr od októbra 2015. V snahe vyjsť v ústrety automobilovým spoločnostiam, ktoré požadujú viac času na vývoj a testovanie nového systému, sú však poslanci otvorení dohode na neskoršom termíne.

Prenos relevantných údajov, nie sledovanie

Poslanci v navrhovanom legislatívnom texte posilnili ustanovenia o ochrane údajov, ktoré by mali zaistiť, aby vozidlá vybavené systémom eCall nebolo možné vypátrať či akýmkoľvek spôsobom nepretržite sledovať.

Údaje, ktoré v prípade nehody systém eCall odošle operátorovi tiesňovej linky, by sa podľa poslancov mali týkať výlučne typu aktivácie (manuálna alebo automatická), triedy vozidla, používaného paliva, času a presného miesta nehody, smeru jazdy a počtu zapnutých bezpečnostných pásov.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme, aby aj priemysel na Slovensku využíval moderné technológie

Bezplatný hovor

Palubná jednotka eCall by podľa odhadov Európskej komisie pri celoplošnom zavedení systému mohla stáť približne 100 eur. Poslanci však dodávajú, že eCall je verejnou službou všeobecného záujmu, ktorá využíva tiesňovú linku 112, a preto by samotné využitie systému v prípade nehody malo byť pre motoristov bezplatné.

„Najdôležitejším aspektom palubného systému eCall je, že vďaka jeho zavedeniu by sme boli schopní znížiť reakčný čas pri závažných dopravných nehodách o 50 až 60 percent. Skrátenie tohto času môže zachrániť až 2500 ľudských životov ročne,“ uviedla poslankyňa Katarína Neveďalová (S&D, SK).

„Zavedenie systému eCall do všetkých nových vozidiel od roku 2015 prispeje k vybudovaniu infraštruktúry na bezodkladnú pomoc. Apelujem, aby neostalo len pri osobných vozidlách, ale aby sa táto povinnosť vzťahovala aj na motocykle, autobusy a iné dopravné prostriedky v záujme ochrany života a zdravia účastníkov cestnej premávky,“ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

Parlament schválil pozmenený text nariadenia zavádzajúceho palubný systém eCall pomerom hlasov 485 (za): 151 (proti): 32 (zdržalo sa hlasovania). Rada EÚ (ministri členských štátov) môžu tento text podporiť alebo prijať vlastnú pozíciu, ktorá bude následne predmetom rokovaní s EP

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices