Iniciatíva “Jeden z nás” bola úspešná. Cieľom je zákaz financovania aktivít, ktoré smerujú k zničeniu ľudského embrya

ombryo
Ľudské embryo. PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska iniciatíva občanov “Jeden z nás” získala 1,721,626 overených vyjadrení podpory v 18 členských štátoch vrátane Slovenska. Cieľom tejto iniciatívy je zákaz financovania aktivít, pri ktorých dochádza k zničeniu ľudského embrya. Informovala o tom dnes Európska komisia, ktorá zároveň oficiálne potvrdila, že iniciatíva “Jeden z nás” získala väčšiu podporu, než prvá úspešná iniciatíva “Právo na vodu”.

“Každý ľudský život si zaslúži ochranu. Nie je správne, ak sa z rozpočtu EÚ financujú aktivity, pri ktorých dochádza k usmrteniu ľudských embryí. Do tohto rozpočtu totiž prispievajú aj štáty, v ktorých sú takéto aktivity trestným činom,” uviedla v reakcii slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

V nasledujúcich troch mesiacoch musí teraz Komisia pozvať organizátorov iniciatívy “Jeden z nás” do Bruselu, aby podrobnejšie vysvetlili svoje návrhy. V Európskom parlamente sa ohľadom iniciatívy uskutoční verejné vypočutie. Následne Komisia rozhodne, či bude konať. Ak áno, potom buď navrhne potrebnú legislatívu, alebo iný spôsob, ktorý by umožnil dosiahnuť ciele iniciatívy. V každom prípade však Komisia musí vysvetliť svoje rozhodnutie prestredníctvom oficiálneho komuniké, ktoré musí schváliť Kolégium komisárov.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Vysoký počet zozbieraných podpisov považuje Záborská za významný signál o tom, že občania EÚ považujú ochranu ľudskej dôstojnosti za dôležitú .“Chcela by som sa poďakovať najmä všetkým ľuďom a organizáciám zo Slovenska, ktorí podporili iniciatívu “Jeden z nás”. Aj vďaka nim môže hlas života naplno zaznieť v Bruseli,” zdôraznila slovenská europoslankyňa.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Aj Ukrajina si raz bude pripomínať svoj 8. máj

Svet si pripomenul Deň víťazstva nad fašizmom. Bezpodmienečná kapitulácia nacistického Nemecka nadobudla účinnosť 8. mája …

Consent choices