Európska cena Karola Veľkého má víťaza! Za Slovensko projekt Danube Bridges Slovakia

danube bridges slovakia
PHOTO: Flickr.

Národným víťazom  siedmeho ročníka Európskej ceny Karola Veľkého pre mládež a zároveň kandidátom zo Slovenska pre finálové celoeurópske kolo sa stal projekt Danube Bridges Slovakia. Rozhodla o tom národná porota v zložená z poslancov Európskeho parlamentu Edit Bauer (EPP)Kataríny Neveďalovej (S&D),  Borisa Zalu (S&D) a Petra Kupca, zástupcu mládežníckej organizácie IUVENTA.

Porota vyzdvihla pri víťaznom projekte najmä profesionálne spracovanie. Projekt je postavený na priamej spolupráci krajín prostredníctvom európskej mládeže. Navyše prekonáva aj zdedené historické problémy a predsudky medzi susednými štátmi. Tvorcovia projektu si vybrali” náročnú tému”, čo im prinieslo body aj u porotcov.  Mladí  profesionáli môžu totiž priniesť pre budúcnosť podstatnú zmenu.

Tento rok sa do súťaže za Slovensko prihlásilo celkom 6 projektov, tri projekty však nesplnili niektoré z kritérií a neboli preto ďalej hodnotené. Projekty bolo možné do súťaže prihlásiť od 24. októbra do 10. februára 2014.

Na základe vzájomnej dohody dospeli porotcovia k nasledujúcim výsledkom:

1. Danube Bridges – 143 bodov

2. Erasmus in School – 136 bodov

3. EU2You stories – 128 bodov

Víťaz postupuje do európskeho finále, ktoré sa bude konať 10. apríla 2014 v Aachene. V tomto siedmom ročníku bude súperiť s  27 projektami z ďalších členských štátov EÚ. Ceny za tri najlepšie projekty odovzdajú  predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a zástupca Nadácie medzinárodnej ceny Karola Veľkého mesta Aachen dňa 27. mája 2014 v Aachene.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Súťaž Mládežnícka cena Karola Veľkého – organizovaná Európskym parlamentom a Nadáciou medzinárodnej ceny Karola Veľkého v Aachene – je určená pre mladých vo veku od 16 do 30 rokov. Európsku porotu budú tvoriť traja poslanci EP, predseda Európskeho parlamentu a štyria predstavitelia Nadácie medzinárodnej ceny Karola Veľkého.  Cieľom Európskej ceny Karola Veľkého pre mládež je podporovať rozvoj európskeho povedomia medzi mladými ľuďmi a ich účasť na projektoch európskej integrácie. Víťazné projekty by mali propagovať porozumenie v  EÚ a vo svete a byť praktickými príkladmi spolunažívania Európanov, ako napríklad podujatia  či projekty pre mladých s európskou dimenziou.

Ako súčasť ceny bude trom víťazom odovzdaná pozvánka na návštevu Európskeho parlamentu (v Bruseli alebo Štrasburgu). Tri víťazné projekty budú navyše ocenené sumou 5000 €, 3000 € a 2000 €.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices