Rusko dalo Ukrajine mrazivé ultimátum: Zaútočíme!

Kyjev
Ukrajina, Kyjev. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ruská armáda dala ukrajinským silám na Kryme ultimátum do utorka 04:00 SEČ, aby sa vzdali, alebo čelili útoku. Informovala o tom stanica BBC. Termín stanovil veliteľ ruskej čiernomorskej flotily Aleksander Vitko a pohrozil útokom „naprieč Krymom“. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov predtým vyhlásil, že Rusko odpovedá na „ultranacionalistické hrozby“.

O ultimáte nepočul

Hovorca ruského ministerstva uistil, že žiadne také ultimátum nebolo predložené. Podľa ruského listu Vedomosti štáb ukrajinského vojenského námorníctva v Sevastopole je zhruba z polovice obsadený vojakmi, ktorí prešli na stranu (proruských) krymských úradov, zatiaľ čo polovica štábu je pod kontrolou vojakov loajálnych Kyjevu. Jeden z ukrajinských dôstojníkov listu povedal, že k žiadnym potýčkam medzi ozbrojencami teraz nedochádza a o žiadnom ultimáte nič nepočul.

Vylúčia Rusko z G8? 

Pozorovatelia z OSN alebo Rady Európy. Aj to je podľa väčšiny západných štátnikov riešenie krízy na Ukrajine. Odmietajú však vojenskú pomoc v jej spore s Ruskom. Potvrdilo to aj vedenie NATO. Spojené štáty a ďalších šesť krajín skupiny G8 vyslali ďalší diplomatický odkaz – zrušili účasť na summite, ktorý sa mal v lete konať v Rusku.

Vyhlásenie Bieleho domu v mene takzvanej G7 (Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko, USA) ako dôvod uvádza „jasné narušenie zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny“ zo strany Ruska, ktoré týmto spôsobom ide proti „zásadám a hodnotám“ zoskupenia.

Tento krok prichádza v momente, kedy Rusko stále viac a viac dostáva pod kontrolu celé územie a strategické objekty Krymu. Ukrajinská vláda obvinila svojho veľkého suseda z vyhlásenia vojny a sama zmobilizovala svoje vojská.

Podpora Ukrajine

„Sme jednotní v podpore ukrajinskej suverenity a územnej celistvosti. Podporujeme právo Ukrajincov vybrať si svoju budúcnosť,“ vyhlásili predstavitelia mocností. Zaviazali sa podporovať Ukrajinu v jej úsilí o obnovenie jednoty, stability, politického a ekonomického zdravia krajiny. „Za týmto účelom podporujeme spoluprácu Ukrajiny s Medzinárodným menovým fondom a realizáciu nevyhnutných reforiem,“ cituje vyhlásenie ukrajinský server focus.

Viac..  Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Putin sa háji

Ako informuje server britskej televízie BBC, podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina majú Rusi právo ochraňovať záujmy rusky hovoriacej komunity na juhoukrajinskom Kryme.

K odsudzujúcemu stanovisku sa pripojili aj predsedovia Európskej rady a Európskej komisie. Summit v Rusku, ktoré je od 90. rokov ôsmym členom neformálneho bloku, sa mal konať v júli v meste Soči. Ani ministri zahraničia krajín Európskej Únie nezaháľajú. Mali by sa stretnúť v Bruseli, aby prerokovali momentálnu krízovú situáciu na Ukrajine.

Najdramatickejšia kríza od studenej vojny

Ministri zahraničia 28 členských krajín Európskej únie pracujú v Bruseli v pondelok na spoločnej reakcii na vojenskú inváziu Moskvy na ukrajinský polostrov Krym, ktorej súčasťou by mohli byť aj ekonomické sankcie. Ministri rokujú na mimoriadnom stretnutí v Bruseli o udalostiach, ktoré nemecký šéf diplomacie Frank-Walter Steinmeier nazval „najdramatickejšou krízou v Európe“ od konca studenej vojny.

Írsky minister zahraničia Eamon Gilmore povedal, že jednou z vecí, o ktorých sa bude zrejme diskutovať, sú aj sankcie. Viacerí ministri však zdôraznili, že stretnutie by sa malo koncentrovať na diplomaciu a priamy dialóg medzi Ruskom a novým vedením Ukrajiny s cieľom zmierniť eskaláciu napätia. Španielsky minister José Manuel García-Margallo uviedol, že sa uvažuje aj o zvolaní mimoriadneho summitu EÚ na štvrtok.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices