Horí vám dom? Zariadenie s 5G privolá hasičov za vás

horiaci dom
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Bez mobilného telefónu či počítača si svoj život dokáže predstaviť už len málokto z nás. Byť on-line je v súčasnosti také prirodzené, ako to, že si ráno umyjeme zuby. Túto teóriu potvrdzuje aj Európska únia, ktorá do roku 2020 predpovedá až 30-násobný nárast používateľov internetu. Môžu za to hlavne smartphony a čoraz populárnejšie tablety, ktoré pre úplné využitie vyžadujú efektívnejší spôsob dátovej prevádzky.

Sieť 5G nie je iba sen. Hoci ide momentálne o hudbu budúcnosti, nová technológia by mala byť rýchlejšia a komunikácia jednoduchšia. Pôjde najmä o bezdrôtovú infraštruktúru, ktorá so sebou prinesie nové funkcie a aplikácie s vysokou sociálnou i ekonomickou hodnotou. Svoje uplatnenie nájde všade – od domácností, cestovanie až po zábavu.

Vďaka 5G  môžete mať svoj domov stále pod kontrolou. Inteligentné zariadenia s týmto pripojením dokáže v prípade požiaru zaslať informácie, ktoré privolajú hasičov i bez vášho pričinenia. S okolitým svetom budú už čoskoro môcť komunikovať aj automobily. Ak vonku práve prší a vy sa vlečiete za nákladiakom, môžete sa pripojiť na jeho fotoaparát a získať tak jeho pohľad na cestu. Nielen, že to zlepšuje komfort, ale aj bezpečnosť jazdy za volantom.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Na svoje si isto prídu aj milovníci veľkých športových podujatí. Predstavte si, že sledujete zápas na futbalovom štadióne a okolo vás je 50-tisíc ľudí. Keď váš telefón disponuje 5G, môžete si prehrať obľúbené momenty z hry znova a znova, čo dnešné telefóny kvôli nestabilnej Wi-fi ešte nedokážu. Tieto problémy budú už onedlho minulosťou aj vďaka štedrej podpore EÚ, ktorá na vývoj inovácií prispeje sumou 700 miliónov eur.

O ruz

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices