sulík
Richard Sulík, predseda SaS. PHOTO: redakcia/SaS

Šéf liberálov Sulík: V Bruseli chceme upratať eurofondy

sulík
Richard Sulík, predseda SaS. PHOTO: redakcia/SaS

V nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu (EP) za stranu SAS kandidujú viacerí jej členovia. Do TOP tímu sú však stranou SAS vybratí traja, Ján Oravec, ktorý bol na kandidátke aj v roku 2009, Lucia Nicholsonová a Richard Sulík, pre ktorých to budú voľby prvé. 24.mája 2014 si budeme tretí krát vyberať, kto nás bude v EP zastupovať.

 

Čo znamená váš slogan „Všetci za Brusel, my za vás!“? Myslíte si, že súčasní poslanci nerobia pre nás dosť?

– Myslím si, že súčasní politici, všetci tí, ktorých tu za posledných dvadsať rokov máme, vnímajú Brusel ako niečo, čo je nadriadené a všetko, čo odtiaľ príde ako Božie slovo a sú voči Bruselu servilní. Je ale potrebné obhajovať záujmy Slovenska.

Ktorých politikov tým myslíte?

– Nielen tí, čo sedia v Bruseli, ale aj domáce politické elity súhlasia s čímkoľvek, čo odtiaľ príde, aj keď to vyslovene Slovensku škodí. A SAS je strana, ktorá v takom prípade povie: „Nie“.. Odmietame diktát, regulačné šialenstvo a sme za to, aby sa Brusel začal podstatne reformovať. Je veľa vecí, do ktorých by sa Únia nemala starať. Od jej vzniku bol jej hlavnou ideou voľný pohyb tovaru, služieb, osôb a kapitálu a tak by to malo aj zostať.

Možno je určitým pravidlom, že čím je krajina väčšia, tým skôr vláda skĺzava k direktívnejšiemu riadeniu…

– Áno, presne tak, a hlavne všetci eurokomisári nemajú dostatočnú demokratickú legitimáciu, nie sú priamo volení, a napriek tomu to, čo príde z EÚ má väčšiu silu ako to, čo schvália poslanci v národnom parlamente, ktorí priamo volení sú. Z akého titulu môžu teda diktovať občanom SR čo majú a čo nemajú robiť?

Aký je váš konkrétny program s ktorým chcete osloviť svojich možných voličov?

– Po prvé treba zastaviť regulačné šialenstvo, to sú všetky tie nariadenia typu, splachovače, alebo cukor v ovocných šťavách. Po druhé treba aktívne bojovať za záujmy Slovenska, pretože v tejto chvíli na členstvo v Únii doplácame, napríklad naše poľnohospodárstvo, ktoré je desať rokov kvôli tomu v úpadku a po tretie, reforma riadenia Únie. Som presvedčený, že ak by v Bruseli nesedelo 60 tisíc úradníkov, ale menej, chodilo by odtiaľ aj menej hlúpostí.

Takže podľa vás tie nariadenia nie sú v záujme občana Únie.

– Nie, všetky, ale veľa z nich. Pod rúškom enviromentálnej ochrany, bezpečnosti pri práci, sociálnej ochrany a tak ďalej sa v skutočnosti skrýva stále väčšie obmedzovanie osobných slobôd človeka. Niekedy mám dojem, že pre bruselských úradníkov to, čo nie je regulované, je ilegálne.

Ako vidíte svoju povolebnú spoluprácu, v ktorej frakcii sa vidíte?

– Sme členmi ALDE Group ( Aliancia liberálov a demokratov Európy), ktorá toleruje rozmanitosť názorov, treba však počkať ako bude EP po voľbách vyzerať, koľko ktorá frakcia bude mať členov a akých. Svoje členstvo v Alde budeme vyhodnocovať až potom. Už dnes však hľadáme spojencov po Európe, strany, ktoré majú podobné zmýšľanie ako my, hľadáme liberálov a aj eurokritikov, ktorí zastávajú názor, že Únia má robiť to, čo jej ide najlepšie a tým je voľný trh a do ostatného nech sa nemieša. Naším cieľom je získať dva mandáty a viac.

Viac..  SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Na pôde EP chcete rozvíriť stojaté vody a Slovákov tým osloviť?

– Jednoznačne áno! To však môžeme len tak, že ich budeme oslovovať tu na Slovensku. Nechceme sa v Bruseli „zašívať“, budeme pravidelne komunikovať s ľuďmi priamo tu, pravidelnými tlačovkami, písaním článkov. Mienim sa zrieknuť príplatkov za dennú účasť v EP a časť týždňa byť na Slovensku a informovať voličov, čo sa deje v Bruseli, čo sa ide schvaľovať a kto za čo hlasoval. Vidím veľký problém v eurofondoch, ktoré sú sladkým jedom. Ako biely človek, keď priniesol medzi Indiánov ohnivú vodu, jej prvý účinok potešil, ale dlhodobo to páchalo veľké škody. A také sú eurofondy. Na jednej strane je dobré, že môžeme stavať, investovať, na druhej strane však prinášajú veľa negatívnych sprievodných javov, o ktorých treba začať vážne diskutovať. Európska únia korumpuje prostredníctvom eurofondov naše politické elity!

Nie je to naopak?

– Nie, tým, ako je v Bruseli nastavené čerpanie a tým, že oni presne vedia, ako sa tie fondy rozkrádajú a dokopy nič s tým nerobia, tým korumpujú politikov s cieľom ovplyvniť ich hlasovanie a tak získať ich súhlas so všetkými návrhmi, ktoré Brusel vyprodukuje. Je veľa nezmyselných projektov typu „rozhľadňa v údolí, alebo vlek na rovine“. Alebo obec Oslany, ktorá si z fondov kúpila čistiace auto za 400 tisíc eur a pritom má len 14 km ciest. To sú von oknom vyhodené peniaze a o tom treba hovoriť! Slovensko platí do Bruselu ročne okolo jednej miliardy eur a za to dostane tri. My sme za započítavanie. Neodvedieme nič a dostaneme „len“ dve miliardy. Takto by mohla napríklad klesnúť DPH na 15 percent, čo by znamenalo úsporu pre jednu rodinu okolo 500 eur ročne. A zmenšenie balíka peňazí na rozdávanie by logicky viedlo k zmenšeniu korupcie.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal Richard Sulík, predseda strany SaS.

 

O tkl

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices