juncker
Jean-Claude Juncker (vľavo) a José Manuel Barroso. PHOTO: Credit © European Union, 2014

Figeľ je spokojný, kandidátom EĽS na predsedu Európskej komisie sa stal Jean-Claude Juncker

juncker
Jean-Claude Juncker (vľavo) a José Manuel Barroso.
PHOTO: Credit © European Union, 2014

Za kandidáta EĽS na post predsedu Európskej komisie bol z dvojice Michel Barnier (Francúzsko) a Jean-Claude Juncker (Luxembursko) zvolený  bývalý  dlhoročný luxemburský premiér a  bývalý predseda skupiny krajín Eurozóny.

Predseda KDH Ján Figeľ víťazovi krátko po zvolení zagratuloval. Jean-Claude Juncker predsedovi KDH poďakoval za osobnú podporu jeho kandidatúry a tiež za podporu KDH. Ján Figeľ považuje zvolenie J. C. Junckera za výrazný signál pred nastávajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu. „Ide o skúseného, kompetentného a rozvážneho politika, ktorý v zložitých politických situáciách dokázal, že rozumie predovšetkým ekonomickým problémom. Ich riešenie je základnou podmienkou pre sociálnu stabilitu a prosperitu v EÚ,“ hovorí Ján Figeľ, predseda KDH.

Kresťanskí demokrati predložili v príprave na kongres aj jednu z rezolúcií pod názvom „Čo je dobré pre rodinu, je dobré pre Európu“. Jej cieľom je podpora a ochrana rodiny. Na kongrese sa o uvedenej rezolúcii nakoniec z rozhodnutia KDH nehlasovalo, keďže výsledok hlasovania sa javil ako neistý. Vedenie EĽS však podporilo myšlienku, aby sa o rezolúcii ďalej diskutovalo a aby bola prijatá na rokovaní politického zhromaždenia.

Veľmi pozitívne bolo prijaté vystúpenie predsedu UDARu Vytalija Klička a z väzenia prepustenej a na invalidnom vozíku sediacej bývalej premiérky Ukrajiny Júlie Tymošenkovej. Poďakovali za všetku podporu zápasu Ukrajiny o slobodu a demokraciu zo strany EĽS. Zdôraznila nebezpečenstvo plynúce zo súčasnej vojenskej agresie zo strany Ruskej federácie (RF) a vyzvala EÚ na pomoc pri vyžadovaní dôsledného plnenia medzinárodných dohôd.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Predseda KDH sa počas kongresu stretol aj s Pavalom Severyncom, predsedom strany Bieloruských kresťanských demokratov (BKD), ktorý bol iba nedávno prepustený z temer tri roky trvajúceho pobytu v pracovnom tábore. Ján Figeľ podnikol viacero krokov na jeho prepustenie a preto mal veľkú radosť zo stretnutia: “Veľmi sa teším, že sme sa v Dubline mohli stretnúť. Nesmieme nikdy zabúdať na ľudí, ktorí trpia pre svoje politické presvedčenie, pre svedomie a zápas za slobodu!“

Počas rozhovoru Ján Figeľ potvrdil, že KDH bude BKD aj naďalej pomáhať; v najbližšom období tým, že v apríli t.r. príjme delegáciu tejto strany vedenú Pavalom Sieveryncom v Bratislave. KDH taktiež silno podporuje skoré prijatie BKD do EĽS.

Na kongrese v Dubline boli prítomní aj prví šiesti kandidáti KDH pre voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa na Slovensku budú konať 24. mája 2014: europoslankyňa  Anna Záborská (líderka kandidátky), europoslanec Miroslav  Mikolášik, podpredseda KDH Ján Hudacký, ďalej Andrej Klapica, Martin Dilong a Radovan Gonžúr.

O red

Odporúčame pozrieť

Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

29. marca 2004 sa Slovenská republika stala členskou krajinou NATO. O mesiac neskôr sme sa stali …

Consent choices