Telefonát Obama Putin, alebo takto si volajú tí najvyšší

červený telefón
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Obama s Putinom telefonovali spolu hodinu. Americký prezident vyzval ruského, aby pristúpil na diplomatické riešenie krízy. Rovnako zdôraznil, že postup Ruska na Kryme je porušením územnej celistvosti Ukrajiny. Nepresvedčil ho však. Ruský prezident trvá na legitímnosti svojho postupu. Zisťovali sme ako prebiehajú diplomatické telefonáty.

Využívajú tlmočníka

Obaja určite využili tlmočníkov a urobili by to asi aj v prípade, ak by skvele hovorili rečou toho druhého. Ide o taktiku.„Keď si chce tá druhá strana premyslieť čo povie a pri tých dôležitých veciach si je čo premyslieť,“ vysvetľuje riaditeľ prekladateľskej a tlmočníckej služby Filip Hochel.

A tlmočník vám dá čas na rozmýšľanie. Telefonáty nielen svetových lídrov prebiehajú vždy za prítomnosti tlmočníka a to tak, že o téme a čase sa vopred vie.

Veľa závisí od dôvernosti informácií

Prioritou je zabezpečenie – takzvaný červený telefón. Ako v minulosti to už nebude, ale ide o maximálne zabezpečené linky. Počet ľudí v miestnosti závisí od dôvernosti informácii. Čím sú dôvernejšie, tým je počet ľudí menší. Niekedy iba volajúci a prekladateľ.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

„Ja som už tlmočil aj tlmočenia, ktoré sa neudiali, aj pre ľudí, ktorí vlastne nie sú,“ tvrdí Hochel. Tlmočníka využíva aj náš prezident, pričom obaja majú dopredu pripravené podklady na tento rozhovor a vedia, o čom budú hovoriť. Rovnako to vyzerá aj na opačnej strane linky.

Čo presne od slova do slova odznelo v telefonáte Obamu s Putinom sa asi nikdy nedozvieme. Niekedy sú takéto hovory formálne – kde lídri vlastne len opakujú stanoviská, ale niekedy padnú slová, ktoré by si z očí do očí nikdy nepovedali.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices