Európska komisia chce posielať vodičov častejšie na STK-čky, europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová je proti

stk
STK. PHOTO: Flickr.

Pravidelné kontroly vozidiel by mali byť hlavným nástrojom pre zaistenie ich dobrého technického stavu. Európska komisia (EK) opätovne prichádza s upraveným návrhom nariadenia, ktoré sa snaží o harmonizáciu pravidiel v tejto oblasti. Jeho súčasťou je aj zvýšená frekvencia technických kontrol pre vozidlá staršie ako 6 rokov, prípadne s počtom najazdených kilometrov vyšším ako 160 000. Návrhom sa zaoberajú poslanci počas prebiehajúceho plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP).

Európska komisia pri predkladaní návrhu argumentuje predovšetkým snahou o zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky a zlepšením ochrany životného prostredia.

„Tu je dôležité poukázať na to, že štúdie skúmajúce súvislosti medzi nehodami a technickými nedostatkami automobilov, neprišli k jednoznačnému záveru pokiaľ ide o vplyv častejších kontrol na bezpečnosť cestnej premávky. Sprísňovanie pravidiel ohľadom ich frekvencie, tak nie je opodstatnené,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

Kritérium počtu najazdených kilometrov je podľa nej rovnako potrebné prehodnotiť. „Mohlo by to viesť k ešte väčšej manipulácii s tzv. stáčaním kilometrov,“ poznamenala europoslankyňa.

Viac..  Nové nabíjačky elektromobilov berú už iba platobné karty, hotovosť neplatí

Povinnosť absolvovať každoročnú technickú prehliadku staršieho vozidla by viedla k neúmernému nárastu finančných nákladov pre bežných užívateľov. Priemerný vek automobilov na Slovensku navyše stále presahuje 11 rokov.

„Ľudia by to pocítili naozaj výrazne. V súčasných ekonomicky neľahkých časoch je preto nevyhnutné takéto zmeny odložiť,“ zdôraznila Monika Flašíková Beňová. Návrh sa okrem toho zaoberá napríklad stanovením minimálnej úrovne zručností a požiadaviek na odbornú prípravu technikov, či zlepšením kvality vykonávaných kontrol a na ne používaných zariadení.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices