Evakuácia na slovensko-ukrajinskej hranici. Plán je tajný

evakuácia
PHOTO: Ilustračné Flickr.

SNINA – Invázia ruských vojsk na Kryme stále pokračuje, napätie nepoľavuje. No nielen Ukrajinci prežívajú chvíle strachu a neistoty. Ľudia v prihraničných regiónoch sa právom pýtajú, čo by sa stalo, keby sa ukrajinsko-ruský konflikt presunul bližšie k Slovensku.

Útek na západ

Obyvatelia Sniny presne vedia, čo by robili ak by sa v meste rozozvučali poplašné sirény. „Utekali by sme na západ,“ hovorí obyvateľka Sniny. „Do pivnice len niekde pod zem“ dodáva druhá.

„Ak ide o všeobecné ohrozenie, obyvatelia budú počuť dvojminútový kolísavý tón sirény. V tomto prípade ide o mimoriadnu udalosť,“ uviedla hovorkyňa mesta Snina Eva Miháliková. Mimoriadnou udalosťou je živelná pohroma, katastrofa alebo teroristický útok.

Varovné signály sa po celom Slovensku skúšajú vždy raz do mesiaca. Tento celoštátny varovný systém pozostáva z asi 2 000 sirén. „Myslím, že nič také nebude hroziť, že sa toho nedožijeme,“ myslí si obyvateľka Sniny.

Evakuačný plán je tajný

Odborníci z civilnej ochrany majú dokonca k dispozícii evakuačný plán. Podľa neho by údajne došlo k evakuácii obyvateľov, ktorí žijú v pásme do 20 km od slovensko-ukrajinskej hranice ďalej do vnútrozemia. Avšak, údajne iba v tom prípade ak by k vojnovému konfliktu došlo priamo na hranici so Slovenskom. „Je to tu za rohom. Takže dúfam, že nás to nezasiahne,“ dodala obyvateľka Sniny.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

„V taktom prípade by sa vykonávali opatrenia, ktoré by pre obyvateľov boli určitým obmedzením,“ uviedol prednosta OÚ Snina Michal Vohár. Podrobnosti evakuačného plánu však zatiaľ nie je možné zverejniť. Sú v ňom uvedené ohrozenia a špecifické riziká územia, v ktorom bude potrebné  evakuáciu vykonať.

Košický a Prešovský kraj

Týkala by sa miest a obcí v Košickom a Prešovskom kraji. Prednosta okresného úradu si taktiež musí zriadiť evakuačnú komisiu. Podľa pracovníkov odboru krízového riadenia sa však zatiaľ evakuácia nepredpokladá. „Možné je ale uvažovať o zvýšenom počte ozbrojených síl Slovenskej republiky na tomto území v prihraničných okresoch,“ uviedol prednosta OÚ Snina Michal Vohár.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices