konferencia

Voľby do Európskeho parlamentu sa blížia: Europoslanci chcú skvalitniť seniorom život

konferencia
PHOTO: redakcia/ruz.

O tom, či voľby do Parlamentu prinesú čerstvý vzduch, alebo všetko ostane po starom, budú hlasovať voliči 24.mája. Podľa riaditeľa Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu so zastúpením na Slovensku Róberta Hajšela politický mainstream poklesne a do popredia sa dostanú euroskeptici. Na pozore by sme mali byť podľa neho aj pred extrémistami, ktorých moc sa rozrastá po celej Európe. Okrem toho bude mať Brusel väčšie právomoci a tešiť sa môžeme aj na množstvo noviniek.

„Po prvý krát v histórii si budeme voliť podľa Lisabonskej zmluvy a tiež aj predsedu Európskej komisie,“ vyjadril sa pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk Hajšel.

Slováci si musia vybrať do Parlamentu trinástich zástupcov, ktorý zodpovedá za väčšinu legislatívy a spolu s Radou schvaľuje rozpočet Európskej únie. Kľúčovým problémom bude i naďalej otázka vytvárania nových pracovných miest a riešenie finančnej krízy.

Európa starne

Moderná medicína a nižšia natalita v niektorých členských štátoch spôsobuje, že Európa je, takpovediac, z roka na rok staršia. Podľa reálnych odhadov budeme mať v roku 2060 až 35 percent populácie nad 60 rokov. Na dôstojnú starobu majú však právo všetci a ľudia by si mali rozširovať obzory v každom veku.

„Každý piaty Európan sa venuje dobrovoľníctvu a v týchto organizáciách je čoraz viac seniorov. Je mimoriadne dôležité, aby boli neustále aktívni,“ myslí si europoslankyňa Katarína Neveďalová, ktorá sa prioritne venuje vzdelávaniu mládeže.

K angažovanosti staršieho obyvateľstva prispieva Program celoživotného vzdelávania. Z dielne Európskej únie pochádza aj takzvaný pilier sociálnej únie, ktorý sa snaží týmto ľuďom zabezpečiť slušné podmienky i v „jeseni“ ich života.

Primárnou otázkou ostáva vysoká nezamestnanosť mladých, ktorá dosahuje v Únii približne 23 percent. Podľa Neveďalovej sú problémom niektoré obory, ktoré nezodpovedajú súčasným požiadavkám na trhu práce.

Viac..  Europoslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom

„O staršiu generáciu sa treba postarať, čo znamená, že musíme ešte dnes zmeniť systém vzdelávania. Mali by sme sa sústrediť na to, čo skutočne potrebujeme, napríklad zdravotnú starostlivosť a viac profesií, ako sú lekári či sestričky,“ hovorí Neveďalová.

Slováci Parlamentu dôverujú

So vstupom do Európskej únie súhlasilo v referende v roku 2003 až 92,5 percent Slovákov, čo zodpovedá tomu, že ľudia európskym inštitúciám a myšlienkam dôverujú. Napriek tomu sa jej ekonomický rast nevyvíja rýchlosťou, akou by sme si želali, myslí si podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec.

 „Nielen na domácej, ale i európskej úrovni by sme mali presadiť to, aby sme namiesto zvyšovania znižovali dane i obvody. Pružnejšie pracovné právo by zase malo poslúžiť tým, ktorí chcú skutočne pracovať,“ povedal Štefanec.

Otázne je, ako bude európska integrácia a spolupráca jednotlivých krajín pokračovať.

„Aj keď tvorí Slovensko v Únii z hľadiska celkového počtu obyvateľov len jedno percento, svoj hlas chceme využiť pre obranu národných záujmov, aby sme sa v spoločnom „Európskom dome“ cítili lepšie,“ uzatvára Štefanec.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

Slováci by mali využiť svoje právo a možnosť, a začiatkom júna ísť hlasovať vo voľbách …

Consent choices