Ukrajinskí vojaci na Kryme. PHOTO: Flickr.
rusko

Rusko oficiálne prevzalo vojenskú kontrolu nad Krymom

krym
Ukrajinskí vojaci na Kryme. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Rusko oficiálne prevzalo vojenskú kontrolu nad Krymom. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. Ruská vlajka podľa moskovského ministerstva obrany veje v 147 doteraz ukrajinských armádnych zariadeniach. Z 18 000 ukrajinských vojakov na Kryme sa len 2 000 nepripojilo k ruským silám a chcú polostrov opustiť.

Rusi obsadili 54 zo 67 lodí a ponorku

Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil velenie černomorskej flotily, aby všetkým ukrajinským vojakom, ktorí chcú Krym opustiť, zaistila bezpečný eskort k ukrajinským hraniciam.

Ministerstvo spočítalo, že Rusko teraz kontroluje 147 armádnych zariadení a väčšinu ukrajinskej námornej flotily. Celkom Rusko obsadilo 54 ze 67 ukrajinských lodí a jednu ponorku.

Ruskí vojaci obkľúčili ukrajinskú leteckú základňu Belbek neďaleko prístavu v Sevastopoli na Kryme. Nad základňou stále veje modro-žltá ukrajinská vlajka. Ide o jedno z posledných armádnych stanovíšť na Kryme, ktoré má aspoň formálne stále pod kontrolou Kyjev. „Ruské jednotky nachádzajúce sa na našom letisku nám dali hodinu na vzdanie sa, v opačnom prípade sem vtrhnú. Nikam nejdeme, uvidíme, čo myslia pod vtrhnutím,“ povedal pre agentúru Reuters zástupca veliteľa základne Oleg Podovalov. Ultimátum medzitým vypršalo, Rusi však podľa Reuters zatiaľ neútočia.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Rusi sem prišli na obrnených vozidlách a sú vyzbrojení automatickými zbraňami a ohlušovacími granátmi. Zranili pritom jedného z miestnych ukrajinských vojakov a šéfa základne Julija Mamčura zajali a odviezli na neznáme miesto. Podľa reportéra agentúry Reuters bolo na mieste počuť aj streľbu.

Zmluvu potvrdil Putin

Agentúra AFP informovala, že „proruské síly“ v sobotu zaútočili na jednu ukrajinskú základňu na východe Krymského polostrova. Rusko v piatok proti vôli Ukrajiny dokončilo proces pripojenia Krymu ku svojmu územiu. Príslušnú zmluvu potvrdil po súhlase oboch parlamentných komôr parlamentu prezident Vladimir Putin.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices