kukan
Eduard Kukan, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Kukan hlavným pozorovateľom volieb v Maldivskej republike

kukan
Eduard Kukan, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Eduard Kukan vedie expertný tím volebných pozorovateľov Európskej únie v Maldivskej republike, kde sa dnes konali parlamentné voľby do Majlisu. Ide o prvú volebnú pozorovateľskú misiu EÚ na Maldivách, a takisto aj o prvú, na čele ktorej stojí Slovák. Europoslanec Kukan, člen výboru pre zahraničné veci, bol na tento post menovaný Vysokou predstaviteľkou pre zahraničnú politiku Ashtonovou.

Tím 30 dlhodobých a krátkodobých pozorovateľov je v krajine na pozvanie maldivskej vlády. Pred začatím misie sa Eduard Kukan vyjadril k situácii na Maldivách: „Politické dianie na Maldivách prechádza od roku 2008 demokratickým procesom. Našim hlavným cieľom je dohliadať na priebeh volieb. Do vnútropolitického diania zásadne nevstupujeme. Náš mandát sa sústredí na hodnotenie toho, do akej miery voľby spĺňajú medzinárodné štandardy a rešpektujú maldivské zákony.“

Maldivy sa nevyhli dramatickému politickému vývoju pár dní pred voľbami, keď dvaja členovia volebnej komisie boli prepustení a podmienečne odsúdení. V ostrej kampani stoja proti sebe predstavitelia vládnucej Progresívnej strany Maldív (PPM) a opozičnej Maldivskej demokratickej strany (MDP). „Očakávame vysokú volebnú účasť nad 80% a dúfam, že tieto voľby prebehnú pokojne,“ uzavrel deň pred voľbami europoslanec Kukan.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Pozorovateľská misia má za úlohu dohliadať na priebeh volieb od momentu, keď sa otvoria volebné miestnosti, až do sčítania hlasov a oficiálneho vyhlásenia výsledkov. Tlačová konferencia Európskej pozorovateľskej misie k týmto voľbám je plánovaná na 24. marca 2014.

Pozorovateľské misie sú súčasťou Európskeho nástroju pre demokraciu a ľudské práva (EIDHR), ktorými EÚ podporuje demokratické procesy v tretích krajinách.Európska únia od roku 1993 zorganizovala viac ako 110 volebných pozorovateľských misií. Na čele pozorovateľskej misie je vždy europoslanec, ktorý vedie expertný tím doplnený o dlhodobých a krátkodobých pozorovateľov zo všetkých členských štátov.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices