Dôchodky podľa Záborskej nezohľadňujú „neviditeľnú“ prácu žien

Neviditeľná práca
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Pod pojmom práca si väčšina ľudí predstaví činnosť, ktorú musíme vykonať, aby sme za ňu dostali peniaze. Ako teda označiť prácu, za ktorú nám nikto nezaplatí? Reč je o tzv. neviditeľnej práci. Vykonávajú ju väčšinou ženy v domácnosti alebo opatrovatelia. Starostlivosť o deti, udržiavanie domácnosti, a pod. sú nenahraditeľnými činnosťami, ktoré stoja veľa času aj námahy, no ocenenie nie je vždy adekvátne.

„V rodine sa vykoná množstvo neviditeľnej práce, ktorá významne prispieva k tvorbe ekonomického blahobytu. Túto prácu nezachytávajú žiadne štatistiky, takže zostáva nepovšimnutá. Jej výsledky sú však hmatateľné, či už ide o starostlivosť o deti a domácnosť, alebo o starších, či odkázaných členov rodiny,“ hovorí slovenská europoslankyňa Anna Záborská.

Ako zviditeľniť neviditeľnú prácu?

S cieľom zviditeľniť dobrovoľnú prácu, za ktorú človek nedostane žiadnu finančnú odmenu, spustila FEFAF (Európska federácia žien aktívnych doma) kampaň. Zapojiť sa môžete tak, že prvý aprílový utorok, ktorý bol v Kanade v roku 2001 vyhlásený za Medzinárodný deň neviditeľnej práce, vystavíte do svojho okna prázdny biely papier a pošlete svojim priateľom, žurnalistom či politikom prázdny e-mail s predmetom správy „Deň neviditeľnej práce“. Prečo práve biely papier? Jeho symbolika vyjadruje „prázdnu“ zmluvu medzi pracovníkom a spoločnosťou a tiež akési legálne a spoločenské vákuum. Čím viac ľudí sa o tom dozvie, tým viac sa táto neviditeľná práca zviditeľní.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

„Neviditeľná práca existuje v právnom vákuu a tým, ktorí ju vykonávajú, nepriznáva spoločnosť žiaden špeciálny status ani uznanie. Naopak, existujúce dôchodkové systémy túto prácu systémovo podhodnocujú. Prejavuje sa to napríklad aj v nižších dôchodkoch žien, ktoré sa počas aktívneho života starali o deti. To je treba zmeniť,“ dodáva Anna Záborská.

O ram

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices