Slovenské domácnosti sa vo svojich bytoch „tlačia“. Nie každý ich člen má totiž svoju vlastnú izbu.

rodina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Poznáme to všetci. Mnohí z nás sa v detstve o izbu delili s jedným či viacerými súrodencami. A väčšine z nás to ani nijakým spôsobom neprekážalo. Doba sa však mení a súčasná generácia malých detí má často detskú izbu len pre seba. Dôvodom takéhoto stavu však väčšinou nie je to, že by sme si kupovali väčšie byty, ale najmä nižšia pôrodnosť. Podľa údajov ŠÚ SR na jednu ženu v súčasnosti pripadá len 1,3 dieťaťa.

V porovnaní s mnohými vyspelými krajinami sa slovenské domácnosti vo svojich bytoch „tlačia“. Vyplynulo to z analýzy Unicef za rok 2013. Slovensko sa totiž s podielom 0,9 izby na osobu umiestnilo medzi krajinami, kde nie každý člen domácnosti môže mať izbu len pre seba. Spomedzi členov EÚ je takáto situácia v 10 krajinách, pričom s výnimkou Grécka sa jedná o tzv. nových členov únie. Nájdeme tu našich susedov z Maďarska a Poľska, všetky pobaltské ekonomiky a tiež Rumunsko, Bulharsko či Slovinsko.

„Medzi krajinami, kde na jedného člena domácnosti pripadá viac než jedna izba, počet izieb pripadajúcich na 1 člena domácnostinájdeme takmer všetky vyspelé ekonomiky únie,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Viac..  Jozef Mihál: Vo voľbách do Európskeho parlamentu ma nájdete ako nezávislého na kandidátke Demokratov

Až 1,5 izby pripadá na každú osobu v domácnostiach v Belgicku a Írsku. Na popredných priečkach sa však umiestnili aj holandské, španielske a fínske domácnosti či domácnosti na Malte a Cypre.

Všetko má svoje pre aj proti. Dvaja súrodenci vyrastajúci v spoločnej detskej izbe zväčša problémom nie sú. Viac detí v jednej izbe však už môže znamenať nedostatok súkromia či priestoru na učenie alebo svoje záľuby. Na druhej strane ale súrodenci, ktorí sú si vekovo blízki, môžu využívať život v jednej detskej izbe na hranie či spoločné koníčky.

O red

Odporúčame pozrieť

Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Ročné inflačné očakávania spotrebiteľov v eurozóne sa v januári zvýšili, zatiaľ čo trojročné inflačné očakávania …

Consent choices