Juncker si zatweetoval: Ďalším prezidentom EK budem ja, alebo Martin Schulz

juncker
Jean Claude Juncker. PHOTO: Flickr.

Európa sa už dozvedela, kto bude v semifinále súboja o šéfa Európskej komisie. Ako si skromne zatweetoval Jean-Claude Juncker, „ďalším prezidentom EK budem buď ja, alebo Martin Schulz. Všetko ostatné je fantázia.“ Niekedy však nemusí byť na škodu si aj trochu zasnívať…

Francúzsko deficit 3% HDP pravdepodobne prekročí aj v tomto roku

Kým však nedonesú účet, treba objednávať. To si zrejme hovoria aj vo Francúzsku, kde vláda čelí snahe o odvolanie. 80 vládnych poslancov totiž podmienilo podporu vláde „ukončením úsporných opatrení, ktoré ponorili Európu do recesie.” Ťažko povedať, o akých úsporách vlastne hovoria. Francúzsko, ktoré nemalo desaťročia vyrovnaný rozpočet, totiž patrí k chronickým nespĺňačom vlastných rozpočtových cieľov – a deficit 3 % HDP pravdepodobne opäť prekročí aj v tomto roku. Francúzsky premiér Manuel Valls má však na problémy svojej krajiny jasný názor: za všetko môže silné euro, expanzívnejšia monetárna politika by všetkým uľavila.

Novinky má aj Grécko. Krajina totiž vydala 5-ročné dlhopisy v hodnote 3 miliárd eur s výnosnoťou 4,95 %, pričom dopyt na trhoch bol ďaleko väčší. Netreba však sršať prehnaným optimizmom. Gréci majú stále obrovský dlh presahujúci 170% HDP a verejné financie neskolabovali len vďaka európskym garanciám. Tak či onak je preto Grécko stále závislé najmä na nemeckom daňovom poplatníkovi, ktorý juh Európy dotuje, a nízkych úrokoch ECB, ktoré umelo znižujú aj obsluhu európskych dlhov. Nemecký minister financií koniec-koncov už pomaly pripravuje Nemcov na ďalsí haircut gréckeho dlhu.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Celá EÚ je ako na ihlách, či Rusi „ochránia“ ruské obyvateľstvo aj v iných častiach Ukrajiny

Viete, ako skončí kríza v eurozóne? Pravdepodobne tak, že si na ňu ľudia jednoducho zvyknú. Alebo si nájdu inú, akútnejšiu krízu. Práve to sa deje v posledných týždňoch. Ruská federácia anexiou ukrajinského Krymu prepísala mapu Európy a celá EÚ je ako na ihlách, či majú Rusi ambíciu „ochrániť” ruské obyvateľstvo aj v iných častiach Ukrajiny. Podľa informácií z najvyšších veliteľských pozícií NATO sú totiž desaťtisíce ruských vojakov zhromaždené v pohraničných oblastiach a v prípade rozkazu môžu vstúpiť na územie Ukrajiny prakticky okamžite.

O red

Odporúčame pozrieť

benova

Monika Beňová: Nesprávne uplatňovanie environmentálnych politík nás stojí veľa

Rýchlejšie napĺňanie existujúcich cieľov v oblasti ochrany životného prostredia si vyžaduje ich pravidelné monitorovanie. Práve efektívnosťou …

Consent choices