Proruskí aktivisti obsadili radnicu, ozbrojenci políciu

Ukrajina
PHOTO: Flickr.

SLAVJANSK – Proruskí separatisti v pondelok na východe Ukrajiny obsadili bez väčšieho odporu niekoľko správnych budov a v meste Slavjansk požiadali o pomoc Kremeľ. V meste Horlivka asi 50 kilometrov severovýchodne od Donecka skupina ozbrojencov prenikla do policajnej služobne, v neďalekej obci Ždanivka zase proruskí aktivisti obsadili radnicu. Radikáli z Pravého sektoru v reakcii na udalosti na východe vyhlásili „celoukrajinskú mobilizáciu.“

Obsadili radnicu aj políciu

Separatisti obsadzujú administratívne objekty navzdory ultimátu úradujúceho prezidenta Oleksandra Turčynova. Výmenou za amnestiu mali do pondelka do 8:00 SEČ zložiť zbrane a uvoľniť obsadené štátne úrady. Na naliehanie Kyjeva proruskí radikáli nereagovali, známky zásahu bezpečnostných zložiek ale jasné nie sú.

V Slavjansku sa separatisti zmocnili policajnej stanice a zadržiavajú aj kancelára tajnej služby v radnici. Obsadili aj letisko, aby miestne bezpečnostné zložky nemohli prijímať posily vyslané letecky z Kyjeva.

Žiadajú Putina o pomoc

Vodca oddielov okupujúcich slavjanskú radnicu požiadal ruského prezidenta Vladimíra Putina o pomoc v boji proti proeurópskej vláde v Kyjeve.„Vyzývame Rusko, aby nás ochránilo a nedovolilo genocídu donbaského ľudu. Žiadame prezidenta Putina, aby nám pomohol,“ uviedol v prehlásení vodca separatistov Vjačeslav Ponomarjov. Kyjev podľa neho vyslal do Slavjanska tisíc žoldnierov s tankmi. „S nacistami budeme bojovať,“ prehlásil Ponomarjov.

Do Slavjanska podľa správ televízie Espreso prišlo v pondelok niekoľko nákladiakov naložených guľometmi a granátometmi. Autá sú bez poznávacích značiek a sprevádzajú ich ozbrojenci v ruských maskovacích uniformách bez označenia hodnosti. Náklad údajne zložili pri mestskej radnici, ktorú okupujú separatisti.

Útok ozbrojencov

V Horlivke dopoludnia zaútočilo na policajné veľiteľstvo asi 150 ozbrojených mužov. Po niekoľkých hodinách obliehania sa povstalcom podarilo do budovy policajnej stanice preniknúť. Časť policajného zboru v Holrivke podľa agentúry Unian prešla pod vedenie vzbúrencov, ktorí riadi ruský podplukovník zo Simerfopolu menom Alexander Šulženko.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Informácie z miest nepokojov nie je možné overiť, miestne médiá sa väčšinou odvolávajú na anonymné zdroje, informácie z blogov či bezmenných očitých svedkov.

Zástava na streche

V obci Ždanivka severovýchodne od Donecka proruskí aktivisti obsadili radnicu. Okolo dvadsať ľudí podľa ukrajinského ministerstva vnútra bez boja preniklo do objektu mestského zastupiteľstva a na streche vyvesilo zástavu „Doneckej ľudovej republiky“.

Proruské organizácie v Luhansku dali miestnym úradom čas do stredy, aby ich požiadavky boli splnené. Žiadajú absolútnu nezávislosť Kyjeva, uznanie svojho „ludského hnutia“ a oslobodenie zadržaných osôb. Pokiaľ úrady ich požiadavky odmietnu, za ďalší vývoj vraj vzbúrenci neručia.

Ultranacionalistická organizácia Pravý sektor vyhlásila „celoukrajinskú mobilizáciu“ na obranu východnej Ukrajiny pre ruským vpádom. S odazom na údajnú nečinnosť centrálnej kyjevskej vlády radikáli z Pravého sektoru uvádzajú, že územná celistvosť krajiny je v dôsledku akcií „ruských imperialistov a miestnych zradcov“ ohrozená. Pravý sektor vraj v koordinácii s ukrajinskou Radou národnej bezpečnosti a obrany vyšle v dohľadnej dobe na východ krajiny svoje oddiely.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices