europoslanci
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO © European Union 2014

Ukrajina: Poslanci vyzvali EÚ na sankcie voči ruským energetickým firmám

europoslanci
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO © European Union 2014

Európska únia musí okamžite zaviesť hospodárske sankcie voči Ruskej federácii a prijať tvrdšie sankcie voči jej jednotlivým predstaviteľom, uvádza sa v uznesení, ktoré vo štvrtok schválil Európsky parlament. Poslanci v nadväznosti na podnecovanie nepokojov zo strany Ruska za účelom ďalšej destabilizácie východnej a južnej Ukrajiny vyzvali na prijatie opatrení proti ruským podnikom a ich dcérskym spoločnostiam, najmä v odvetví energetiky, ako aj proti ruským investíciám a aktívam v EÚ.

Parlament v uznesení, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 437 (za): 49 (proti): 85 (zdržalo sa hlasovania), vyjadril vážne znepokojenie nad rýchlo sa zhoršujúcou situáciou a krviprelievaním na východnej a južnej Ukrajine. Poslanci dôrazne vyzvali Rusko, aby okamžite  prestalo podporovať násilných separatistov a ozbrojené oddiely, ktoré sú pod vedením ruských špeciálnych jednotiek, a aby stiahlo svoje jednotky z východných hraníc Ukrajiny.

Ukrajinské orgány majú plné právo použiť všetky nevyhnutné opatrenia vrátane práva na sebaobranu, ako ich definuje Charta OSN, zdôraznili poslanci. Parlament tiež varoval Rusko, aby nezneužívalo legitímne právo Ukrajiny na obranu svojej územnej integrity ako zámienku na uskutočnenie plnej vojenskej invázie.

Rozhovory v Ženeve

Poslanci vyjadrili nádej, že štvorstranné rokovania predstaviteľov EÚ, USA, Ukrajiny a Ruska v Ženeve  otvoria cestu k diplomatickému riešeniu krízy. Parlament však zároveň zdôraznil, že právo rozhodovať o budúcnosti Ukrajiny má len samotné ukrajinské obyvateľstvo, a to na základe demokratického, inkluzívneho a transparentného procesu. Poslanci v tejto súvislosti v zásade privítali myšlienku usporiadania celonárodného referenda o budúcom štatúte a územnom usporiadaní Ukrajiny, ako to navrhol úradujúci prezident Oleksandr Turčynov.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Misia OBSE a prezidentské voľby

Parlament požaduje rozšírenie osobitnej monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá má za úlohu zhromažďovať informácie o atypických vojenských aktivitách a provokáciách zameraných na destabilizáciu situácie a monitorovať ľudské práva a práva menšín na Ukrajine.

Poslanci zdôraznili, že v poslednom čase neboli na území Ukrajiny zaznamenané žiadne útoky, zastrašovanie ani diskriminácia voči občanom Ruska ani občanom ruského pôvodu. Uznesenie tiež požaduje, aby úrad OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODHIR), ako aj Európsky parlament a EÚ vyslali rozsiahlu volebnú pozorovateľskú misiu, ktorá by 25 mája sledovala prezidentské voľby v krajine.

Poslanci zároveň odmietli akýkoľvek vonkajší nátlak zameraný na odloženie prezidentských volieb a  privítali zámer ukrajinskej vlády zorganizovať predčasné parlamentné voľby.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices