ukrajina

Pri útoku neznámych ozbrojencov v Slavjansku zomrelo 5 ľudí

ukrajina
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Pri útoku neznámych ozbrojencov na kontrolné stanovištia proruských separatistov pri ukrajinskom meste Slavjansk zomrelo 5 ľudí. Oznámila to v nedeľu ruská štátna televízia Rossija 24 s odvolaním sa na svoj zdroj v oblasti.

Strieľali z áut

Správu nebolo možné nezávisle overiť, uviedla agentúra Reuters. Nie je ani jasné, kto je za útok zodpovedný. Podľa ruskej televíznej stanice sú tromi mŕtvymi proruskí separatisti, ktorí teraz mesto Slavjansk na východe Ukrajiny kontrolujú.

Separatisti ale podozierajú radikálov z ukrajinského pravicového hnutia Pravý sektor. Podľa ruskej televízie údajne proruskí ozbrojenci zaistili dva automobily, v ktorých našli symboliku Pravého sektoru. Vnútri vraj bolo veľké množstvo materiálu a zbraní, ktoré nie sú vo výzbroji ukrajinskej armády, napríklad dymovnice a prístroje pre nočné videnie americkej výroby.

Dvaja mŕtvi sú členmi skupiny, ktorá kontrolné stanovisko napadla. K stanovištiam na severe mesta údajne prišlo niekoľko automobilov, z ktorých útočníci začali strieľať.Okrem piatich obetí sa ešte jeden ďalší muž nachádza s ťažkými zraneniami v nemocnici, uviedla agentúra Interfax.

Ozbrojení separatisti obsadili v uplynulých dňoch v Doneckej oblasti vládne a policajné úrady v asi desiatich mestách a odmietajú ich opustiť. Kladú si rôzne požiadavky, od konania referenda, ktoré by dalo regiónu väčšiu autonómiu, až po odstúpenie terajšej kyjevskej vlády. Vláda na začiatku týždňa oznámila zahájenie vojenskej operácie, ktorej cieľom je ozbrojencov zastaviť.

Viac..  Komisia zavádza plány na získanie európskeho diplomu

Počas Veľkej noci nezasiahnu

Na nepokojný východ Ukrajiny odcestoval v sobotu sprostredkovateľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Christian Schoenenberger, ktorého úlohou je presvedčiť proruských separatistov, aby prestali s okupáciou vládnych budov a policajných staníc.

Separatisti totiž odmietajú uznať štvrtkovú dohodu zo Ženevy, podľa ktorej sa majú vzdať a odložiť zbrane. Ukrajinská vláda už sľúbila, že počas veľkonočných sviatkov proti nim nezasiahne.

„Zatiaľ tu nie je politická vôľa na opustenie okupovaných budov,“ povedal Schoenenberger potom, čo sa stretol s viacerými proruskými aktivistami. Dodal, že úlohou monitorovacej misie OBSE na čele s Ertogrulom Apakanom je „vytvoriť takúto politickú vôľu a informovať ľudí o súčasnej situácii, aby pochopili, že najlepšou možnosťou je ukončenie okupácie“. Schoenenberger sa má v nedeľu stretnúť s lídrami separatistov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Na námestí SNP v Bratislave dnes pri príležitosti Dňa nespravodlivo stíhaných zaznelo tisíc mien obetí komunizmu. …

Consent choices