Za 1 deň 7 900 €! Rozprávkový život europoslancov

Európsky parlament
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

ŠTRASBURG – Europarlament čakajú za 5 týždňov voľby a v júli sa striedajú starí poslanci s novými. Tí starí, teda terajší, prídu do práce len na jediný deň, na účet im však príde plat za celý mesiac. Informáciu priniesol Český rozhlas.

Výplata za celý mesiac

„V súčastnosti to v hrubom predstavuje okolo 7 950 €, po zdanení okolo 6 200 €,“ hovorí vedúci informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Robert Hajšel. Zrejme si na svoje peniaze dávať pozor nemusia, pretože o tom, koľko si pripíšu na účet, nevedia.

„Dostane primeranú časť platu, to znamená na jeden deň,“ tvrdí europoslankyňa Edit Bauer. Všetko je však inak. „Súčasní europoslanci sú oficiálne v úrade do vzniku nového parlamentu a výplatu dostávajú do konca svojho mandátu. A keďže časť júla sú ešte v úrade dostanú výplatu za celý mesiac,“ píše sa v stanovisku Európskeho parlamentu.

Štedré odstupné

Viac..  Vladimír Bilčík: Rusku sme na poslednej plenárnej schôdzi pred eurovoľbami vyslali jasný signál

„Ja určite nebudem proti ale ani sa toho nezastávam,“ tvrdí europoslanec Alajos Mészáros. Daňových európskych poplatníkov bude jednodňový pracovný špás stáž približne 3 000 000 €. Odchádzajúci poslanci dostanú podľa Českého rozhlasu aj 3-mesačný príspevok na chod kancelárie po ukončení mandátu. V neposlednom rade sa môžu tešiť aj z rozprávkového odstuopného v podobe šiestich mesačných platov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Moje programové srdcovky do eurovolieb

Včera sme schválili nové európske fiškálne pravidlá. Považujem to za premárnenú príležitosť. Súčasné fiškálne pravidlá …

Consent choices