USA vyšlú do Poľska pozemné sily, hovorí poľský minister obrany

poľskí vojaci
PHOTO: Flickr.

WASHINGTON – Poľsko a USA budúci týždeň oznámia rozmiestnenie amerických pozemných síl v Poľsku v rámci rozšírenej prítomnosti NATO v strednej a východnej Európe ako reakcie na udalosti na Ukrajine.

Vedúca úloha Poľska

Plátku The Washington Post to povedal poľský minister obrany Tomasz Siemoniak, ktorý vo štvrtok jednal v Pentagone s americkým kolegom Chuckom Hagelom. Počet zvažovaných vojakov ale minister neuvádza.

Siemoniak uivedol, že rozhodnutie už bolo prijaté na politickej úrovni a vojenskí plánovači teraz pracujú na detailoch. Spolupráca sa podľa neho zintenzívni aj v ďalších oblastiach, ako je protivzdušná obrana, špeciálne sily alebo kybernetická obrana. Poľsko v tom vraj má hrať vedúcu úlohu „pod patronátom USA“.

Nie či, ale kedy a ako

Že „posilnenie NATO v Poľsku je hotový fakt“, povedal už pred štrnástimi dňami poľský premiér Donald Tusk. Vidieť by to podľa neho malo byť počas nasledujúcich týždňov.„Už nediskutujeme o tom, či k takému kroku dôjde, ale akú bude mať podobu a kedy sa uskutoční,“ dodal šéf poľskej vlády v rozhovore poskytnutom varšavskej televízii TVN.

Ďalší americký denník The New York Times v sobotu s odvolaním sa na nemenované západné činitele napísal, že Washington plánuje malé vojenské cvičenie pozemných síl v Poľsku a Estónsku s cieľom upokojiť východoeurópskych členov NATO, ktoré sú znepokojené ruskými vojenskými operáciami na Ukrajine a okolo nej. Cvičenie by malo byť oznámené nabudúci týždeň a malo trvať 14 dní. Počíta sa s účasťou roty, ktorá má v americkej armáde 150 vojakov.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Zjavné klamanie prezidenta Putina

„Donedávna panovalo presvedčenie, že v Európe už nie sú žiadne hrozby a že v Európe už nie je nutná prítomnosť Spojených štátov. Udalosti ale ukazujú, že je potrebné zmeniť postoj a že Európa bola bezpečná vďaka prítomnosti Ameriky v Európe,“ citoval The Washington Post poľského ministra obrany.

Najsilnejším podnetom podľa Siemoniaka nie je ani tak ilegálna anexia Krymu Ruskom. Ako povedal, hlavným impulzom je zjavné klamanie prezidenta Vladimira Putina o tamojších ruských akciách a ním vyjadrená nová doktrína umožňujúca Rusku zasiahnuť v ktorejkoľvek krajine, kde je podľa názoru Moskvy ohrozené ruskojazyčné obyvateľstvo.

To predstavuje potencionálnu hrozbu pre pobaltské štáty, ktoré sú členmi NATO, ale ešte viac pre Moldavsko, Bielorusko a střrdoázijské štáty, ktoré členmi aliancie nie sú.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices