Brusel vyhlasuje vojnu potravinovým škandálom!

PHOTO: Ilustračné Flickr.
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Poslanci európskeho parlamentu schválili dohodu na podporu poľnohospodárskej výroby v EÚ. Vyjadril tak znepokojenie nad rastúcim počtom prípadov potravinových škandálov, ktoré otriasli dôverou spotrebiteľov.

Tá klesla najmä po škandále s pestovaním uhoriek zo Španielska. Pestovatelia boli vtedy neprávom obvinení z toho, že ich výrobok obsahuje baktériu spôsobujúcu infekciu močového mechúra. Nové pravidlá by však mali v takýchto prípadoch umožniť Európskej rade reagovať. EÚ tak bude môcť získať lepšiu kontrolu nad trhom.

Súčasťou dohody je aj podpora informačných kampaní o výrobkoch. Tie by sa mali zamerať na vysokú bezpečnosť potravín a dodržiavanie noriem, ktoré musia výrobcovia v EÚ spĺňať. Cieľom je podporiť predaj poľnohospodárskych výrobkov pochádzajúcich z EÚ a obnovenie dôvery spotrebiteľov. Všetky tieto propagačné kampane by tak mali mať nárok na 70%-80% spolufinancovanie.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Poslanci plánujú taktiež rozšíriť zoznam výrobkov oprávnených získať podporu. Na zoznam by tak mali pribudnúť výrobky ako pivo, čokoláda, chlieb, cestoviny, soľ, kukurica, či bavlna. Táto dohoda však bude ešte musieť byť schválená Európskou radou. Ak rada tento návrh schváli, poľnohospodári budú môcť začať využívať prostriedky EÚ už na budúci rok.

O mpp

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices