populizmus
PHOTO: redakcia/red.

V štátoch Európskej únie prevláda silné protieurópske cítenie

populizmus
PHOTO: redakcia/red.

Vyplýva to z výskumov odprezentovaných na konferencii “Európska únia a narastajúci populizmus: Výzva pre demokraciu”, ktorá sa uskutočnila v piatok 25. apríla v konferenčných priestoroch hotela Tatra. Diskutovalo sa o problematike populizmu a jeho vplyve na voličov.

Debatu, ktorej podstatou bolo poukázať na temnejšie stránky vstupu populistických politických strán do štruktúr Európskeho parlamentu organizoval Inštitút európskych demokratov (IED) v spolupráci s Európskou Demokratickou Stranou (EDS). Diskusiu otvárali predseda IED LucaBader a predseda strany EDS AntonioParziale. Ako rečníci sa predstavili profesor Henrich Badura, poradca rakúskeho spolkového ministra pre školstvo, umenie a kultúru z Rakúska, Ivo Kaplan, generálny tajomník Únie európskych federalistov z Českej republiky a Petra Bard, odborná asistentka na CentralEuropeanUniversity.

Svoje výskumy ohľadom vnímania populizmu a jeho dopadu na voličov predstavili viacerí študenti z rôznych európskych univerzít. Z výskumov vyplynulo, že nespokojnosť Talianov s mnohými rozhodnutiami Európskeho parlamentu využívajú talianski politici vo svoj prospech protieurópskymi vyhláseniami.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

“Súhlasím s FrancescoNicoli, ktorý prezentoval vo svojom výskume, že narastujúci populizmus je alarm pre celú Európu, jej občanov a jej lídrov.” uviedol jeden z organizátorov AntonioParziale.

Početné zastúpenie mali aj mladí ľudia z rôznych krajín EÚ, ktorí prispeli cennými názormi a ich pohľadom na problematiku počas záverečnej diskusie.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Pekný, ale škodlivý populizmus vs. škaredá ale užitočná odbornosť

Pred pár mesiacmi, v čase kulminácie nárastu cien potravín, sa veľa politických strán obulo do …

Consent choices