Europoslanci o dotovaní humanitárneho programu: zapĺňame dieru vykopávaním druhej

Humanitárna pomoc
Humanitárna pomoc. PHOTO: Flickr.

Rozpočtová komisia odklepla milióny pre pomoc ľuďom v núdzi. Peniaze pozbierala z rôznych rezerv.

Parlamentný výbor pre rozpočet schválil 150 miliónov pre urgentnú pomoc ľuďom v núdzi a 37 miliónov pre Európsky nástroj pre demokraciu a ľudské práce. Únia sa v tomto roku zaviazala financovať tieto programy minimálne 250 miliónmi. Rozpočtová komisia financie čerpala z rôznych rozpočtových položiek. Výbor vzal 74 miliónov Eur z finančného zdroja pre rozvoj spolupráce s Áziou a Latinskou Amerikou, 10 miliónov z tzv. Susedského nástroja, 8 miliónov z nástroja pre spoluprácu v oblasti jadrovej bezpečnosti a 45 miliónov z nástroja predvstupovej pomoci. 50 miliónov z rezerv pre núdzovú pomoc.

Niektorí členovia Európskeho parlamentu sa zastávajú názoru, že Únia takýmto získaním financií nič nevyriešila. Dotovaním svojho najväčšieho programu pre humanitárnu pomoc vytvorila medzery v rozpočtoch iných odvetví. „Zapĺňame dieru vykopávaním druhej,“ povedala za poslancov parlamentu členka Aliancie liberálov a demokratov Európy Anne Jensen.

Monitorovacia rada rozpočtového výboru nazvala nevyplatený účet pre humanitárnu pomoc ako „mlynský kameň okolo nášho krku“. Poslankyňa Skupiny progresívnych socialistov a demokratov Jutta Haug  si myslí, že napriek získaniu 150 miliónov na vyplatenie účtu to nestačí. „Únia sa zaviazala v tomto roku financovať tento humanitárny program výškou minimálne 250 miliónov. Ku koncu roka budeme opäť čeliť nevybaveným účtom,“ dodala.

Viac..  Jozef Mihál: Žijete na Slovensku, ale pracujete v Rakúsku. Máte nárok na daňový bonus?

ECHO predstavuje od roku 1992 najväčší humanitárny program Únie pre krajiny, ktoré trpia nedostatkom takéhoto zabezpečenia. Na svete tvorí vyše 50% takejto pomoci a pomáha 80 krajinám, ktoré sú postihované nedostatkom potravy, vody, vojnami, či chorobami.

O mve

Odporúčame pozrieť

letecky most humanitarnej

Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

V Bruseli sa v utorok skončilo tretie Európske humanitárne fórum, ktoré spoluorganizovali Európska komisia a …

Consent choices