Ukrajinci sa chcú sťahovať na Slovensko, v pohraničí sú prázdne domy

ukrajina
Protestujúci Ukrajinci v Kyjeve. PHOTO: Flickr.

SNINA – Slovákov, ktorí žijú v maďarských a rakúskych pohraničných obciach, je čoraz viac, na nových obyvateľov si už Rakúšania či Maďari zvykajú. Podobné to máme aj my. Na východe Slovenska si tiež zvykajú na nových susedov. Domy tam kupujú Ukrajinci.

Miestni Ukrajincov nechcú

„Keby sa schýlilo k vojne, boli by tu rabovačky. Ja s tým nesúhlasím, oni sú iná mentalita,“ hovorí jeden z obyvateľov pohraničných obcí. Opustených domov nájdete pri východnej hranici stovky. Slováci o ne nemajú záujem, no pre Ukrajincov sú lákavé. „Keby som mal takú možnosť, nerozmýšľal by som a hneď by som si tu kúpil byt alebo dom,“ hovorí Ukrajinec.

„V priemere iba každý tretí dom je obývaný, ostatné sú prázdne,“ hovorí starosta Uličského Krivého (okr. Snina ) Milan Sičák. „V obci máme zhruba 105 domov, ktoré sú momentálne opustené,“ uviedla starostka obce Ubľa Nadežda Sirková.

Dom za 10 000 €

V prihraničných obciach žije veľmi málo mladých ľudí. Pôvodní majitelia totiž vymreli a ich deti utiekli za prácou. O neobývané domy nemá takmer nikto záujem, aj keď je ich cena extrémne nízka. „Pre Ukrajincov sú tie domy lacnejšie. Hodnota týchto domov je zhruba do tých 10 000 €,“ dodáva starostka Uble.

Niektorí Slováci sa pre skupovanie domov na Ukrajincov hnevajú. Podľa nich sa chcú dostať za každú cenu do EÚ. A prechodný pobyt, ktorý vďaka kúpe nehnuteľnosti dostanú, je jednou z ciest. Nekupujú preto, že je vojna. Veď aj v Indii je vojna a nesťahujú sa na Slovensko ani do Európy,“ myslí si jeden z obyvateľov tamojších obcí.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Ukrajinci žijú takmer v každej dedine blízko východnej hranice. Zdá sa, že čoskoro ich tu pribudne. „Boli za mnou dvaja, že zháňajú menší rodinný dom alebo byt v blízkom okolí v dobrej cene, lebo tam je veľmi zlá situácia,“ hovorí miestny podnikateľ Dušan Cicko.

Starostka chce mladé rodiny

„U nás je zle. Rusi prišli, strašné. Mám rodinu v Snine. Už nám povedali, že keď bude zle, máme prísť k nim,“ hovorí Ukrajinec Pavel. „Ja by som ich nepustil ani do obce, ani za susedov. Chcú to zneužiť, aby sa mohli dostať do EÚ,“ myslí si jeden z obyvateľov východného Slovenska.

Starostovia vymierajúcich obcí  sa však príchodu Ukrajincov nebránia. Najmä v dedinách, kde sa za rok narodí jedno dieťa a v školách nemajú dostatok žiakov. „Budem veľmi rada, ak by prišli mladé rodiny s deťmi,“ hovorí starostka obce Ubľa.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices