Proruskí separatisti chcú vyjednávať, zadržaných priviedli pred novinárov

Ukrajinský separatista
PHOTO: Flickr.

KYJEV – Proruskí ozbrojenci vo východoukrajinskom Slavjansku potvrdili, že budú jednať s Delegáciou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá chce dosiahnuť prepustenie skupiny vojenských pozorovateľov OBSE. Tú separatisti zadržiavajú od piatku a tvrdia, že ide o vydieračov.

Zadržaných priviedli na tlačovku

Medzi zadržanými je aj príslušník českej armády. Jeden zo zadržaných pozorovateľov prehlásil, že celá skupina je v poriadku. Separatisti usporiadali tlačovú konferenciu v budove mestského úradu v Slavjansku, na ktorú pozvali 60 novinárov. Pred nich potom predviedli osem západných pozorovateľov OBSE.

Zadržiavaní boli v civilných odevoch a pôsobili dojmom, že sú v dobrom zdravotnom stave. „Sme dôstojníci OBSE s diplomatickým statusom,“ prehlásil menom skupiny jej šéf, nemecký plukovník Axel Schneider. „Naša prítomnosť v Slavjansku je bezpochyby politickým nástrojom pre tých, ktorí v regióne rozhodujú. Využijú ju pri vyjednávaní,“ dodal.

„To nie je žiadne prekvapenie. Nemôžem sa slobodne vrátiť domov,“ pokračoval a dodal, že členovia skupiny nemajú „žiadny náznak toho, kedy tak budú môcť urobiť.“ Schneider ďalej novinárom povedal, že mu nikto neublížil a že členovia skupiny neboli fyzicky vystavení zlému zachádzaniu.

Šéf zadržaných: dali nás do pivnice

„Všetci európski dôstojníci sú na tom zdravotne dobre, nikto nie je chorý,“ citovala Schneidera agentúra Reuters. Schneider zdôraznil, že skupina prišla do Slavjanskabez zbraní a striktne dodržiavala svoj mandát podľa pravidiel OBSE.

„Umiestnili nás do pivnice. Museli sme sa tam nejak zariadiť sami,“ popísal Schneider čo sa stalo po zadržaní skupiny. „Od včerajška (sobota) sme v pohodlnejšej miestnosti s kúrením. Máme tam denné svetlo,“ upresnil.

Jeden zo separatistických predákov, samozvaný starosta Slavjanska Vjačeslav Ponomarjov, je optimistom. Verí, že sa podarí nájsť čo najskôr riešenie situácie okolo tímu OBSE.

Výmena za separatistov

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Ponomarjov prehlásil, že nadviazal telefonický kontakt s vyjednávačmi OBSE. Za základnú variantu východiska označil výmenu zadržaných predstaviteľov OBSE za separatistov väznených ukrajinským režimom.

„Vojaci (inšpektori OBSE) sú rukojemníci situácie, ale myslím, že všetko bude v poriadku. Dohodneme sa,“
 citovala Ponomarjova agentúra Reuters.

Separatisti: Mapy ich usvedčujú zo špionáže

Ponomarjov tvrdí, že zadržaní sú dôstojníkmi rôznych členských krajín NATO a že u nich boli nájdené dokumenty usvedčujúce ich z toho, že vyvíjali výzvednú činnosť.

„Keď nájdeme mapy, v ktorých sú údaje o našich strážnych stanoviskách, vyvoláva to dojem, že ide o ľudí vykonávajúcich špionážnu misiu,“ prehlásil Ponomarjov. Zároveň povedal, že zajatci by mohli byť vymenení za proruských aktivistov, ktorých väzní súčasný ukrajinský režim.

OBSE už v piatok upresnila, že zadržaní boli vojenskí pozorovatelia zo zvláštneho tímu pre kontrolu odzbrojenia podľa Viedenského dokumentu z roku 2011. Na Ukrajine súčasne pôsobí taktiež misia civilných pozorovateľov.

Zadržaný aj český vojak

Zadržanú skupinu, ktorú vedie Nemecko, tvoria podľa OBSE traja nemeckí vojaci, nemecký prekladateľ, vojenskí zástupcovia z Čiech, Poľska, Švédska a Dánska. Ozbrojenci zajali taktiež päť ukrajinských vojakov, ktorí medzinárodný tím doprevádzali.

Český vojak má hodnosť podplukovníka a v armáde pôsobí v odbore kontroly odzbrojenia. Ozbrojenci podľa nemeckých zdrojov zajali taktiež päť ukrajinských vojakov, ktorí medzinárodný tím doprevádzali, a ich vodiča.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices