49 regiónov EÚ úrovne NUTS2 malo nezamestnanosť nižšiu ako 5,4%

robotníci
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Grécko vstúpilo do EÚ v roku 1981, Španielsko a Portugalsko v roku 1986. V tej dobe boli regióny v týchto štátoch najzaostalejšími v Únii. A ako to vyzerá o tridsať rokov a niekoľko stoviek miliárd konvergenčnej pomoci neskôr? Z 272 regiónov EÚ úrovne NUTS2 malo 49 regiónov v roku 2013 nezamestnanosť nižšiu ako 5,4 %. Z hore spomenutých krajín tam nenájdete ani jeden. Zato päť regiónov s najvyššou nezamestnanosťou je v Španielsku, rekordmanom je Andalúzia s 36,3 %. Teda ten istý región, ktorý mal najvyššiu nezamestnanosť v EÚ aj v roku 1986, vtedy to bolo však „len“ okolo 30%. Tridsať rokov kohézie a nulový výsledok.

Európa zatiaľ pokročila s riešením iných, dôležitejších problémov. Medzi ne patria napríklad igelitky. Do roku 2019 sa ich spotreba má znížiť o 80 %. Týka sa to igelitiek tenších ako 50 mikrónov. Budeme miesto nich v obchodoch zdvojovať vrecká na pečivo? Aj francúzske odbory dosiahli úspech v zavádzaní progresívnych myšlienok, keď sa im podarilo vymôcť zákaz kontaktovania zamestnancov mimo pracovnú dobu – a to ani emailami. Keď padla, tak padla! Týka sa to asi 250 000 zamestnancov. Viac ako tri milióny Francúzov majú ešte väčšie šťastie – šéf im nevolá ani cez pracovnú dobu. Sú totiž nezamestnaní. Toto až tak pozitívne vnímané nie je, aj preto má prezident Hollande rekordne nízku popularitu. Určite mu nepomôže ani zistenie, že v roku 2013 ministri 450 spolupracovníkom rozdali 12 miliónov EUR na bonusoch, pohybujúcich sa vo výške 25-42 000 EUR. A to v čase rastúcej nezamestnanosti, dlhu a daní. A vraj zničujúce šetrenie!

Taliansky výbor pre turizmus minie 98% svojho rozpočtu na platy svojich členov

Podobné príklady môžeme nájsť v Taliansku, ktoré si aj napriek dlhu vo výške 130 % HDP požičiava peniaze za 3 % ročne. Napríklad taliansky výbor pre turizmus minie 98 % svojho rozpočtu na platy svojich členov. Čo však vlastne robia, keď už na nič neostanú peniaze, je záhadou. V meste Metaponto pri Neapole zase nájdete krásnu novú vlakovú stanicu za 25 miliónov EUR. Jej jediný problém je, že posledný vlak z nej odchádza 8:21 ráno…

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Spoločným úsilím eurovalov a ECB sa darí všetko toto držať pri živote. No ako pri narkomanoch, aj tu treba zvyšovať dávku. Mnohí vidia potenciál najmä v ECB, ktorá by podľa nich mohla spustiť intenzívnejšie nalievanie peňazí do ekonomiky. Napríklad portugalská ministerka financií Maria Luís Albuquerque navrhla, aby ECB začala za novovytvorené peniaze nakupovať dlh firiem (čo už v minulosti v malej miere robila).

V Bruseli sa zatiaľ naplno rozbehol boj o kreslo prezidenta Komisie, teda de facto šéfa celej EÚ. Martin Schulz utrpel v tomto boji prvú prehru, keď parlament zrušil jeho cenzúru správy o činnosti a odsúhlasil jej pôvodné znenie. Predseda parlamentu Schulz z nej skúšal odstrániť pasáže, ktoré ho kritizovali za zneužívanie kancelárie na kampaň a dosádzanie vlastných ľudí do úradov. Pekný štart pre horúceho kandidáta na Prezidenta.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na úrovni zo začiatku roka, pričom údaje za január …

Consent choices