Najdrahší benzín! Ukrajinský konflikt zdražuje pohonné hmoty

benzín
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Už to cítia aj naše peňaženky. Naťahovačky okolo ruského plynu, sankcie Únie a štátov voči Moskve a problémy na Ukrajine vyhnali ceny pohonných hmôt nahor. A tak to čo sa dalo očakávať je tu. Celý konflikt medzitým ani zďaleka nevyzerá, žeby spel k mierovému a pokojnému koncu.

Ceny rastú

Ukrajinský konflikt už pociťujú Slováci na vlastnej koži, respektíve vo vlastných peňaženkách. Ceny benzínu sú totiž najvyššie od septembra 2013.

„Ceny benzínov rástli tento rok už druhý raz. Nafta v tomto roku po prvýkrát. Nie je však vylúčené, že ceny kvôli konfliktu ešte porastú,“ spresňuje šéfredaktor portálu natankuj.sk Tomáš Novotný.

Zarábajú ľudia

Väčšina benzínových púmp už svoje ceny upravila. Ostatné sa tak chystajú urobiť do polovice týždňa. Ceny pohonných hmôt ženie hore predovšetkým konflikt, ktorého riešenie je zatiaľ v nedohľadne.

Samozrejme, že zo situácie sa snažia vyťažiť hlavne ľudia. „Možno aj snaha využiť situáciu vo svoj prospech,“ dodal analytik Saxo Bank Radim Dohnal.

Sankcie v praxi

Benzín stúpol, nafta stúpla – to, čo bežní ľudia pociťujú najmä v podobe drahších pohonných hmôt. V skutočnosti sú to dosahy novej geopolitickej studenej vojny, v ktorej Európska únia uvalila sankcie na Rusko.

„Sú to ľudia zodpovední za akcie proti teritoriálnej celistvosti a suverenite Ukrajiny. Zoznam má doposiaľ 48 mien,“ uviedla hovorkyňa diplomacie Európskej únie Maja Kocijancic.

Viac..  Predbežná dohoda o lepšom cezhraničnom presadzovaní pravidiel bezpečnosti cestnej premávky

7 mien a 17 firiem

Ešte v utorok aj Spojené štáty rozšírili zoznam o sedem mien a 17 firiem. „Sú to kroky, ktoré síce Rusov podráždia, ale na druhej strane, neprinútia zmeniť svoj postoj. Sankcie Rusov naopak zjednocujú,“ uviedol analytik národných záujmov Spojených štátov Paul Saunders.

Putinovo správanie to nateraz nemení, ale Rusko už tiež pociťuje odliv kapitálu. Bohatí Rusi totiž začali napríklad skupovať nehnuteľnosti v Londýne. Gazpromu a ďalším firmám tak padol rating úverovej spoľahlivosti.

Nesieme následky

Pri ďalších sankciách by za kratší koniec mohli ťahať práve Putinovci. „Rusko je na exportoch a to predovšetkým ropy a zemného plynu závislé až existenčne,“ doplnil analytik Saxo Bank.

Niesť následky konfliktu však budeme všetci. Už teraz klesá nemecký export do Ruska a od toho, ako sa bude dariť práve Nemecku, je závislé aj Slovensko. Samozrejme, závislí sme aj od ruského plynu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Vývoz ruského plynu plynovodmi do EÚ klesne tento rok takmer o dve tretiny

Vývoz ruského plynu do Európskej únie plynovodmi môže tento rok klesnúť na 21 miliárd kubických …

Consent choices