Europoslankyňa Edit Bauer sa s europolitkou lúči. Čítať bude knižky

Edit Bauer
Edit Bauer. PHOTO: Flickr.

Nominantka za SMK sa s nami po desiatich rokoch lúči. Už teraz sa vraj teší na množstvo neprečítaných kníh a návštevu divadla, na ktoré nemala pre rokovania v Bruseli čas. Počas dvoch volebných období sa europoslankyňa Edit Bauer venovala rôznym témam, no statočne bojovala najmä za práva žien. Tvrdí, že muži majú v spoločnosti stále dominantné postavenie a „navrch“ majú aj vo vedúcich pozíciách veľkých firiem.

Aké sú podľa Vás hlavné dôvody rodovej nerovnosti?

– Dôvodov je iste veľa. Samotné volebné právo má len niečo viac ako sto rokov a v spoločnosti prežívajú stereotypy. Muži majú teda naďalej dominantné postavenie a diktujú aj pravidlá hry. Samotná diskriminácia je v našich podmienkach skôr nepriama a skrytá, ale bolo by chybou myslieť si, že neexistuje.

Čo si myslíte o povinných kvótach pre ženy v predstavenstvách veľkých firiem?

– Mužská dominancia sa v rozhodovacích procesoch udržuje dlhodobo i napriek tomu, že v súčasnosti medzi absolventmi univerzitného štúdia sú viac ako 60 percent ženy. Návrh, ktorý čaká na odobrenie v Rade hovorí, že v prípade, ak sa o to isté miesto uchádzajú rovnako kvalifikovaní uchádzači oboch pohlaví, prednosť má mať žena, kým sa nedosiahne aspoň 40-percentné zastúpenie. Hoci sa táto legislatíva týka na Slovensku asi 15 spoločností, u ľudí vyvoláva negatívne reakcie.

Prejdime na inú tému. Čo by ste odporučili človeku, ktorý si nevie nájsť zamestnanie vo svojom obore?

– Nie je nezamestnaný ako nezamestnaný. Kým pre mladých sa otvára príležitosť získania absolventskej praxe, stredne kvalifikovanému pracovníkovi by som odporučila program EURES. Na výber má aj rekvalifikáciu alebo možnosť začať s vlastným podnikaním. Najťažšiu situáciu majú ľudia s nízkou kvalifikáciou a dlhodobo nezamestnaní, ktorým by som poradila získať v prvom rade kvalifikáciu.

Aké opatrenia by ste teda podporili na zníženie nezamestnanosti?

– Zlepšenie služieb zamestnanosti. Mám na mysli posilnenie personálnej asistencie pri hľadaní zamestnania, dotáciu odvodov pre nezamestnaných a štátnu podporu výskumu trhu pre malých podnikateľov. Dobré a efektívne metódy sú známe v celej Európe a učiť sa z nich nie je hanba.

Dokáže počet nezamestnaných znížiť aj voľný pohyb osôb?

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

– Hovoríme o jednej zo štyroch základných slobôd EÚ. Pri vysokých číslach nezamestnanosti sú v členských štátoch zároveň státisíce voľných pracovných miest. Pre hostiteľskú krajinu to znamená možnosti vyššieho hospodárskeho rastu, pre migrujúceho pracovníka príležitosť zamestnať sa.

V čom sa líši nová podoba legislatívy o ochrane osobných údajov?

– V ostatných časoch sme svedkami rozsiahleho „data mining“, takzvaného dolovania osobných údajov. Podľa novej legislatívy má občan právo súhlasu s akýmkoľvek nakladaním jeho údajov, pričom schválený návrh zakotvuje tiež možnosť byť zabudnutý. Rovnako sa zavádza i one-stop shop na vybavenie sťažností.

Akými prostriedkami chce Európska únia docieliť integráciu Rómov do spoločnosti?

– Integrácia Rómov je úlohou konkrétneho členského štátu, pričom EÚ môže svojimi prostriedkami tento proces urýchliť. Odborníci sa však zhodujú v tom, že kľúčom k zlepšeniu situácie a získaniu práce je vzdelanie.

Prečo tento rok do Európskeho parlamentu nekandidujete?

– Z osobných a iných dôvodov. Dostala som pekné úlohy, ktoré sme s mojim tímom zvládli na úrovni a dokonca sa mi dostalo aj uznania za vykonanú prácu. Bolo to moje rozhodnutie, že nadišiel čas odísť.

Ak práve nezasadáte v europarlamente, čomu sa venujete vo svojom voľnom čase?

– Práca v Bruseli má svoj vlastný rytmus. Parlament zasadá každý týždeň, pracovný deň sa končí okolo ôsmej a plenárka rokuje často do polnoci. Vo voľnom čase som večer veľa čítala – často však aj dokumenty a materiály, ktoré súviseli s mojou prácou. Koniec týždňa patril väčšinou mojej rodine. Zároveň sa teším na filmy a divadelné predstavenia, na ktoré som za uplynulých desať rokov nemala čas.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Edit Bauer.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Vo voľbách do Európskeho parlamentu ma nájdete ako nezávislého na kandidátke Demokratov

„Vo voľbách do Európskeho parlamentu v sobotu 8. júna 2024 ma nájdete ako nezávislého na …

Consent choices