Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová. PHOTO: SaS.

Lucia Nicholsonová: Som zásadne proti tomu, aby o Rómoch rozhodovali intelektuáli v Bruseli

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová. PHOTO: SaS.

Predvolebné kampane sú niekedy nuda. Za siahodlhými monológmi a veľkými slovami sa často skrývajú politici, ktorí v skutočnosti nemajú čo povedať. Starí i mladí tak odchádzajú z diskusií s pocitom, že prišli o to najcennejšie – o svoj čas. Možností, ako získať voličov, je mnoho a za politikou si pokojne môžete zájsť aj do divadla. Kandidátka na europoslankyňu Lucia Nicholsonová zo strany SaS chce osloviť nielen milovníkov umenia, ale predovšetkým ľudí so zdravým rozumom.

Za rohom sú májové eurovoľby. V akom štádiu je momentálne Vaša kampaň?

– Máme dobre vypracované brožúry, v ktorých zhŕňame posolstvá, s akými chceme prísť do Parlamentu. Keďže sme chceli zvoliť formu, ktorá by ľudí zaujala, cestujeme po celom Slovensku a robíme scénky. Namiesto nudných a „pohlavárskych“ príhovorov sme sa vybrali cestou kabaretu, čo ocenia všetci tí, ktorí milujú divadlo.

U koho vznikol nápad sa propagovať takýmto netradičným spôsobom?

– Myšlienka sa zrodila v dňoch, keď sme s Richardom Sulíkom zbierali podpisy pre Petra Osuského. Autorsky nám pomohol Nikita Slovák, ktorý napísal scenáre pre jednotlivé skeče. Dokopy máme tri scénky, ktoré chceme prezentovať v 35-tich mestách.

Aký je Váš vzťah k Európskej únii?

– Jasne sme stanovili, že sme eurorealisti, pretože členstvo v Únii má pre Slovensko stále viac pozitív ako záporov. Isto nie sme za vystúpenie, ale proti tomu, čo nie je v súlade so záujmami našej krajiny, by sme sa mali brojiť.

Znamená to, že podporujete myšlienku Spojených štátov európskych?

– Ako strana sme za Európsku úniu, ktorá by sa mala vrátiť späť k svojim pôvodným princípom. Máme na mysli najmä voľný trh tovaru, osôb a služieb.

V čom v súčasnosti spočíva najväčší problém Európskej únie?

– Na pozore by sme mali byť pred jej prílišnou centralizáciou a reguláciami, ktoré zasahujú do osobných slobôd jednotlivca i spotrebiteľa. Najviac na tieto nariadenia doplácajú paradoxne podnikatelia, ktorí vytvárajú pracovné miesta.

Viac..  Martin Hojsík: Aj zástupca malej krajiny môže patriť k 12-tim najvplyvnejším politikom Európskeho parlamentu

Ak Vás zvolia do Parlamentu, čo bude Vašou hlavnou agendou?

– Jednoznačne eurofondy. Na vlastnej koži som zažila, na čo všetko sa používajú (a zneužívajú) peniaze z Bruselu. V prvom rade by som sa snažila odbúrať prebytočnú byrokraciu, ktorá bráni ich prerozdeľovaniu. Prioritne sa chcem zamerať na ľudí s fantastickými myšlienkami, ktorí nevedia po formálnej stránke napísať dobrý projekt. Nie je fér, aby podporu dostali takzvané „biele kone“ s nulovou výpovednou hodnotou programov.

Ako sa chcete v Parlamente postaviť k rómskej otázke?

– Som zásadne proti tomu, aby o Rómoch rozhodovali nejakí intelektuáli v Bruseli. Za peknými slovami a nezmyselnými stratégiami stoja nenaplniteľné ciele ľudí, ktorí nepoznajú realitu v rómskych osadách.

Prečo by ľudia mali voliť práve Vás?

– Predpokladám, že som oslovila všetkých ľudí so zdravým rozumom. Snažím sa ho využívať nielen pri práci v parlamente, ale aj v mojom hodnotovom rebríčku. Prekáža mi korupcia, veľké reči a žiadne skutky. Verím, že „krížik“ mi dá práve ten volič, ktorý ma vidí v tomto svetle.

Ďakujeme za rozhovor. Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala Lucia Nicholsonová, kandidátka na europoslankyňu za stranu Sloboda a Solidarita.

O ruz

Odporúčame pozrieť

volby

Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

O mandáty v Európskom parlamente sa môže na Slovensku uchádzať 23 politických strán a jedna …

Consent choices