Ukrajinci mali zostreliť dva vrtuľníky, nad Slavjanskom sa ozýva streľba

ukrajina
PHOTO: Flickr.

Ukrajinské vládne jednotky podľa proruských separatistov postupujú nna východoukrajinský Slavjansk. Podľa dostupných informácií mali zaútočiť na kontrolné stanovištia na okraji mesta.

Zostrelenie vrtuľníkov

Informáciu uviedol hovorca proruských separatistov, ale podľa agentúr DPA a Reuters zatiaľ tieto správy nepotvrdili oficiálne zdroje. Separatisti rovnako tvrdia, že zostrelili dva vrtuľníky, pričom jeden pilot zomrel a druhého zajali.

V Slavjansku vzbúrenci podobne ako v ďalších mestách na východe Ukrajiny ovládajú kľúčové úrady a naviac už týždeň zadržujú skupinu inšpektorov OBSE.

Ukrajinské sily chcú získať mesto späť

Proruskí separatisti tvrdia, že ukrajinské sily zahájili „rozsiahlu operáciu“ s cieľom získať mesto späť. Taktiež fotoreportér Reuters mal vidieť na okraji mesta operovať vojenský vrtuľník, z ktorého sa ozývala streľba. Podľa agentúry AP sa okolo mesta ozýva streľba a výbuchy.

Podľa hovorcu separatistov bolo niekoľko členov proruskej „sebeobrany“ zranených, informovala agentúra Interfax.

Jeden pilot mŕtvy, druhý unesený

Jeden z vodcov povstalcov a samozvaný slavjanský starosta Vjačesla Ponomarjov ruskej agentúre Interfax povedal, že jeho bojovníci zostrelili dva vojenské vrtuľníky. „Jeden pilot bol zabitý, druhý zajatý. Ďalší dvaja členovia posádok utiekli,“ uviedol Ponomarjov.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Agentúra RIA Novosti hlási, že nad mestom krúžia vrtuľníky a separatisti varovali viac než 100 000 obyvateľov mesta prostredníctvom sirén a kostolných zvonov pred útokom. V centre Slavjanska je ale kľud, tvrdí agentúra ITAR-TASS.

Ukrajinské ozbrojené sily majú bojovú pohotovosť. Ozbrojenci pritom ešte v stredu na východe krajiny ovládli ďalšie dve mestá.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Francúzsko, Británia a EÚ odsúdili ruské útoky na ukrajinské mestá

Francúzsko, Spojené kráľovstvo i predstaviteľ Európskej únie v piatok odsúdili rozsiahle ruské útoky na ukrajinské …

Consent choices