Poľnohospodári sú pobúrení. Európska komisia to vraj poriadne prehnala!

pšenica
PHOTO: Ilustračné Flickr.

V Španielsku vyvolal návrh Európskej komisie nevôľu. Farmári, ktorí predávajú svoje osivá, by sa možno onedlho museli vyrovnávať s nepríjemnou zmenou.

Jačmeň, ovos, pšenica, slnečnicové, repkové a iné semená sú šľachtené výskumníkmi a farmári ich nakupujú. Európska komisia chcela zjednodušiť pravidlá výroby a predaja týchto osív, no Parlament to zamietol. Poslanci usúdili, že by to dalo Európskej komisii príliš veľa moci a poslancom by neostal manévrovací priestor na vlastné návrhy pravidiel.

V Španielsku to funguje takto: pri výrobe osív sa najprv vyrobí nový kultivár, ktorý musí prejsť registráciou. Po skončení oficiálnych a registračných kontrol sa osivo patentuje, čo na niekoľko rokov umožní žiadať poplatky za jeho používanie. Osivo sa spracuje, primerane sa zabalí, dá sa označenie o certifikácii. Návrh Európskej komisie chce podľa niektorých europoslancov obmedziť právo farmárov predávať vlastné osivá, čo by bolo na škodu malým podnikom.

Viac..  Vladimír Bilčík: My dnes nastavujeme pravidlá dekarbonizácie, ktoré budú platiť o 10-15 rokov

Španielske ministerstvo poľnohospodárstva nepovažuje návrh za potrebný, hoci otvára konflikt, ktorý sa už zdal byť vyriešeným. Nepožadovala to žiadna krajina ani sektor, skôr to údajne prišlo „zhora“, od Komisie k poslancom. Čo nasleduje po zamietnutí návrhu Komisie v Parlamente?

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O kat

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices