manneken pis
Manneken-Pis v detvianskom kroji a delegácia zo Slovenska. PHOTO: BSK.

Symbol Bruselu sa vycikal v slovenskom kroji! Pri oslavách 10. výročia nášho vstupu do EÚ

manneken pis
Manneken-Pis v detvianskom kroji a delegácia zo Slovenska. PHOTO: BSK.

Oslavy 10. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie sa niesli v duchu slovenských tradícií. Podujatie prišli podporiť desiatky Slovákov, stovky návštevníkov a kráľovskú rodinu reprezentovala princezná Lea. Pripravené boli ukážky folklóru, ľudových remesiel ale aj ochutnávky regionálnych vín a jedál. Vrcholom podujatia bolo obliekanie najväčšej turistickej atrakcie Belgicka, sochy cikajúceho chlapca Manneken-Pis do detvianskeho kroja, pričom cikal pivo.

Bratislavský kraj, ktorý zastupovala podpredsedníčka Gabriella Németh, sa predstavil ako moderný a dynamický región. Vo svojom stánku ponúkala Krajská organizácia cestovného ruchu informácie o atraktívnych miestach v kraji, o ktoré prejavili návštevníci veľký záujem. Zároveň mohli ochutnať tradičné bratislavské rožky a vína z malokarpatského regiónu. Svoje zastúpenie tu mali aj Trenčiansky, Nitriansky, Košický, Prešovský a Žilinský kraj, ale aj umelci a remeselníci z UĽUV. Pripravený bol bohatý kultúrny program, v rámci ktorého vystúpila skupina Diego, folklórny súbor Sabinovčan a predstavili sa choduliar oblečený v kostýme symbolizujúci Bratislavský hrad a živá socha Čumila.

„Vstup Slovenska do Európskej únie umožnil aj Bratislavskej župe prezentovať sa ako moderný región a zároveň sa viac zviditeľniť na mape Európy. Okrem toho sme za toto obdobie nadviazali dobrú spoluprácu s viacerými zahraničnými regiónmi, v čom by sme chceli aj ďalej pokračovať,“ povedala podpredsedníčka BSK Gabriella Németh. Zároveň dodala, že veľmi dôležitým prínosom nášho členstva v EÚ je možnosť čerpať eurofondy, ktoré sú dôležitým zdrojom investícií a prispievajú k rozvoju BSK.  

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

„Tešíme sa, že sa podarilo zorganizovať skvelú akciu za spolupráce Veľvyslanectva SR, Stáleho zastúpenia SR, samosprávnych krajov a Európskej komisie. Ďakujeme, že sa akcie zúčastnili najvyšší predstavitelia mesta Brusel. Starosta aj napriek tomu, že sa blížia parlamentné voľby. Podujatie svojou účasťou podporila členka belgickej kráľovskej rodiny Princezná Lea. A aj napriek chladnému počasiu akciu navštívila široká verejnosť a podarilo sa priniesť slovenskú kultúru priamo do centra Bruselu“ dodal veľvyslanec SR v Belgickom kráľovstve Ján Kuderjavý.

Na príprave podujatia, ktoré nadviazalo na oslavy spred 10 rokov, spolupracovali aj Európska komisia, Stále zastúpenie SR pri EÚ a Veľvyslanectvo SR pri Belgickom kráľovstve. Záštitu prevzali podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, stály predstaviteľ SR pri EÚ veľvyslanec Ivan Korčok a veľvyslanec SR pri Belgickom kráľovstve Ján Kuderjavý.

O red

Consent choices