Zo Slovenska by sa chcelo viac ľudí odsťahovať než prisťahovať. Naša populácia by tak mohla klesnúť o – 14 %

„Niektorí z nás prežijú v rodnej krajine alebo dokonca v rodnom meste celý život. Iní zase radi obúvajú „túlavé topánky“ a bez problémov sa odsťahujú aj na opačný koniec zemegule. A potom existuje ešte početná skupina ľudí, ktorí o živote za hranicami svojej domoviny síce snívajú, ale tento svoj sen nikdy nezrealizujú,“ uviedla Eva Sadovská, analytička Poštovej banky. Práve na nich sa vo svojom prieskume zameral americký inštitút Gallup, ktorý respondentom položil otázku, či by sa chceli natrvalo odsťahovať do zahraničia alebo chcú zostať žiť vo svojej krajine.

ako by sa zmenila populácia krajín, ak by sa odsťahovali a prisťahovali všetci ľudia, ktorí tak chcú urobiť
Ako by sa teda zmenila populácia v krajinách Európskej únie, ak by sa odsťahovali a zároveň prisťahovali všetci ľudia, ktorí by tak chceli urobiť?

Európa ako taká je stále lákavou destináciou pre život, nakoľko populácia starého kontinentu by vzrástla o desatinu.
Populácia na Cypre by sa takmer zdvojnásobila, ak by sa do krajiny prisťahovali z iných kútov sveta všetci záujemcovia a súčasne sa odsťahovali všetci tí, ktorí by chceli odísť. Záujemcov o život na Cypre pritom nemusí byť až tak veľa, ale vzhľadom na menší počet obyvateľov tejto ostrovnej krajiny by ich prílev aj tak znamenal nárast populácie až o 91 %.

 

O viac než polovicu by sa vplyvom potenciálnej migrácie zvýšil počet obyvateľov aj v Luxembursku, vo Švédsku a vo Veľkej Británii. Viac než tretinový nárast populácie by zaznamenali aj Španielsko, Francúzsko, Rakúsko či Írsko. Populácia v najväčšej ekonomike únie, v Nemecku, by vzrástla o takmer štvrtinu.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Potenciálni prisťahovalci by smerovali predovšetkým do vyspelých krajín Európskej únie. Ich populácia by totiž vplyvom migrácie vzrástla. Naopak, počet obyvateľov v nových členských krajinách únie by sa zmenšil. Najmenší pokles populácie by pritom zaznamenala Česká republika [o – 4 %] a najväčší prepad, až o – 27 %, by zasiahol Rumunsko.

Na Slovensku by chcelo žiť menej ľudí, než tu žije v súčasnosti. Ak by totiž našu krajinu opustili všetci Slováci, ktorí by tak chceli urobiť a zároveň by sa prisťahovali všetci záujemcovia zo zahraničia, počet obyvateľov Slovenska by klesol o – 14 %. Rovnaký pokles počtu obyvateľov by zasiahol aj našich severných susedov z Poľska a populácia Maďarska by sa vplyvom migrácie scvrkla až o pätinu.

O ram

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices