Ceny cukru a kávy prudko stúpli! Prečítajte si, ako sa darilo ostatným komoditám

komodity
PHOTO: Ilustračné Flickr

• Meď a hliník rástli, zatiaľ čo nikel zasiahol pokles cien.

• Zlato sa drží svojho rozmedzia a jeho cena sa pohybuje okolo 1 300 dolárov za uncu.

• Cena kávy typu arabica opäť prudko stúpa.

Komoditám sa v uplynulom týždni viedlo zmiešane a hodnoty širšieho komoditného indexu DJ – UBS tak nakoniec zostali takmer bezo zmeny. Dolár sa pomaly dostáva hore – najmä kvôli tomu, že sa čaká zákrok Európskej centrálnej banky smerom k nižším oficiálnym úrokovým sadzbám. Ekonomika a tiež inflácia majú totiž v eurozóne stále zostupnú tendenciu.

A príliš robustný nie je ani rast svetovej ekonomiky, ktorý je aj naďalej hlavným motorom dopytu po komoditách. Vývoj situácie u kľúčových priemyselných a energetických komodít tak budí pochybnosti, zatiaľ čo poľnohospodársky sektor najskôr bude ťažiť podporu z obáv o ďalší vývoj počasia.

Energetický sektor podporili starosti o dodávky z Ukrajiny a tiež vysoké stavy zásob v Cushingu. Priemyselným kovom sa darilo zmiešane – na jednej strane sme mohli vidieť rastúce ceny medi a hliníka, na druhej potom prepad cien niklu, pretože jeho nedávna rally začala strácať na sile.

Naopak vzácne kovy išli hore, a to hlavne vďaka kovom z platinovej skupiny. Takmer 16-týždňových štrajk baníkov v Juhoafrickej republike totiž stále nemá konca. Cena zlata sa drží vo svojom rozmedzí, konkrétne okolo 1 300 dolárov za uncu. Záujem investorov aj dôvera naďalej zostáva nízka, takže zlatu udávajú smer skôr krátkodobí investori.

Naopak poľnohospodárskeho sektora bolo všade plno. Pšenicu a kukuricu potrápila likvidácia dlhých pozícií, ku ktorej došlo po zverejnení poslednej správy amerického ministerstva. Tá nasvedčuje, že zásob by mal byť dostatok. A pretože sa umúdrilo počasie, stihli americkí farmári počas jediného týždňa zasiať kukuricu na ploche o veľkosti Dánska a Srí Lanky. Zatiaľ čo sa sektoru obilnín príliš nedarilo, ceny cukru a kávy sa prudko zvýšili. Podporu im opäť vrátil výhľad brazílskej úrody a obavy o možné dopady klimatického fenoménu El Niňo.

Ceny kávy typu arabica sú opäť hore. Arabica má pritom tento rok za sebou už druhú vlnu korekcií, ktorá prišla po utlmení dramatickej februárovej rally. To len potvrdzuje vzostupný trend cien kávy – stále totiž ťaží podporu z nižších zásob v Brazílii, spôsobených januárovými drsnými suchami.

Zber kávy je teraz v plnom prúde a už len čakáme na správy o skutočnom výnose. Cena arabiky by však podľa nás mohla zostať v súčasnom rozmedzí 180 až 220 centov za libru. Zďaleka najviac posilňujúcou komoditou bol však cukor. Jeho cenu by navyše mali naďalej podporovať obavy o ďalšie dodávky a možné nepriaznivé vplyvy počasia v sezóne 2014/2015.

Naopak najhoršie prosperujúcou komoditou sa v uplynulom týždni stala pšenica z chicagskej burzy CBOT. Tá klesala celých sedem dní v rade kvôli správe americkej vlády, ktorá načrtla prebytok svetových zásob tejto plodiny. A pšenici neprospieval ani silnejší dolár, pretože tak bola v nevýhode oproti lacnejším alternatívam z iných kútov sveta. Jej cena tak zákonite klesala.

Padali aj ceny kukurice, pretože americkí farmári mohutne zareagovali na lepšie podmienky pre pestovanie. V týždni od 12. mája totiž vysadili plochu o veľkosti Dánska a Srí Lanky. Počas jediného týždňa nabrali farmári také tempo, že zatiaľ čo v predchádzajúcom týždni zaostávali oproti svojim päťročným priemerom so siatinou o 7 percent, na konci týždňa už to bolo len 5 percent.

Nová úroda s dodaním v decembri sa tak opäť obchodovala nižšie, konkrétne na 700 centoch za bushel. A to sa na začiatku tohto mesiaca dostala až na 765 centov. Kľúčová hranica podpory sa teraz nachádza medzi 686 a 678 centami. Cena kukurice s decembrovou dodávkou za sebou nechala aprílové minimá – v reakcii na zvýšené množstvo špekulatívnych čistých dlhých pozícií, ktoré sú oproti trojročnému priemeru viac ako dvojnásobné.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Zlato sa ďalej pevne drží svojho rozmedzia. Odhodlanie investorov zatiaľ zostáva nízke, napriek pár nedávnym „dobrým“ správam. K tým patria nižšia čísla HDP eurozóny za prvý kvartál a pravdepodobnosť nižších sadzieb v budúcom mesiaci.

A pretože sa zhoršili aj vyhliadky ďalšieho rastu európskej ekonomiky, favorizovali investori skôr bezpečné nemecké štátne dlhopisy pred tými z Talianska a Španielska. Čo sa týka Číny, obavy o trh s nehnuteľnosťami a stále rastúce množstvo nesplácaných bankových pôžičiek, zatiaľ neviedli k žiadnemu nárastu fyzického dopytu po zlate. V Indii by potom mohlo stabilizovať ekonomiku volebné víťazstvo strany BJD.

Je tiež možné, že dôjde k zrušeniu obmedzenia dovozu zlata. Obchodníci so zlatom však neustále čítajú protichodné správy, a preto mnohí z nich teraz radšej zostávajú bokom. Denné množstvo zobchodovaného žltého kovu tak zostáva nízke, rovnako ako chuť investorov.

Technicky vzaté sa cena zlata ustálila medzi dvoma trendovými líniami, a to na 1 309, respektíve 1 281 dolároch za uncu. Ale aby sme sa dočkali zmeny sentimentu, muselo by sa zlato buď dostať nad 1 315, alebo naopak pod 1 268 dolárov.

Trh s ropou je aj naďalej rozpoltený medzi tým, či sa sústrediť skôr na rekordné americké zásoby a (pomaly) obnoviť exporty z Líbye, alebo na pokračujúcu politickú krízu na Ukrajine. A ku všetkému sa ešte pridala prognóza Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA – International Energy Agency) o navýšení dopytu v druhej polovici tohto roka.

Očakávaný nárast dopytu pritom predpovedajú aj OPEC a americká vládna agentúra EIA (Energy Information Administration), a to konkrétne po ukončení údržbovej sezóny. Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) totiž potrebuje obnoviť svoje zásoby, zatiaľ čo silný dopyt z Číny má byť ťahaný navyšovaním strategických rezerv.

A pozornosť sa upierala aj ku komentáru amerického ministra energetiky Ernesta Moniz, podľa ktorého by „stálo za zváženie“ zrušenie 41 rokov starého zákazu exportu. Ak by k nemu predsa len došlo, mohlo by to viesť k významnému preskupeniu svetového trhu s ropou a tiež zmene cien čierneho zlata. Pričom americký variant ropy WTI by bol zvýhodnený v porovnaní so severomorským Brentom.

Úvaha o zrušení zákazu exportu sa začala objavovať po tom, čo zásoby americkej ropy narástli do nevídaných rozmerov – predovšetkým vďaka väčšej ťažbe ropy z bridlíc. Skladovacie nádrže pozdĺž Mexického zálivu sa totiž plnili spolu s tým, ako narastala kapacita ropovodov vedúcich z Cushingu, najvýznamnejšieho dopravného uzla pre ropné futures obchodované v New Yorku.

Avšak rafinérie na pobreží Mexického zálivu nie sú vybavené na to spracovať toľko ľahkej sladkej ropy, naopak sú stále závislé na dovoze ropy ťažšieho kalibru. Milióny barelov ropy vyprodukované v Spojených štátoch tak nemajú svoje odbytiská, a práve preto sa volá po obnovení ich exportov.

Ceny oboch typov ropy sa stále držia svojho rozmedzia a tento vývoj bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať aj naďalej. A zatiaľ čo apríl bol pre Brent aj WTI v posledných štyroch rokoch stratový, jún a júl sú už pre ceny ropy historicky silnejšie mesiace. Rafinérie totiž zvyšujú svoju produkciu paliva. Podobné očakávania by spolu s geopolitickým rizikom mohli poskytnúť cenám ropy podporu. Je však treba počítať aj s nadbytkom zásob, a preto rastový potenciál ostáva len obmedzený.

Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

Analytik Gábriš z ČSOB: Ceny pohonných hmôt mierne klesli

Ceny pohonných látok v ostatnom týždni klesali. Motorová nafta zlacnela o 0,004 EUR, respektíve o …

Consent choices