Posledných eurovolieb sa zúčastnilo menej ako pätina Slovákov! Budú tieto voľby iné?

Voľby do Európskeho parlamentu by mali prilákať 58 % mladých Slovákov do 30 rokov. Európskemu parlamentu dôveruje podľa najnovšieho prieskumu Eurobarometer 47 % Slovákov. Nad priemerom EÚ na úrovni 34 % tak výrazne vytŕčame. S volebnou účasťou Slovákov na voľbách do Európskeho parlamentu to ale v minulosti také ružové nebolo. V roku 2009 prišla voliť len menej ako pätina Slovákov oproti 43 % Európanov. Budú tieto voľby iné?

 

pravdepodobnosť účasti obyvateľov do 30 rokov na voľbách do európskeho parlamentu
Hovorí sa, že mladým patrí svet. Mladí ľudia často kritizujú starších pre ich názory, zvyky ale aj volebné hlasy. Právo voliť však majú mladí aj starí. Presne pred rokom Európska komisia v rámci prieskumu Eurobarometer 375 zisťovala plánovanú účasť mladých Európanov do 30 rokov pri volebných urnách. „Naklonených účasti vo voľbách do Európskeho parlamentu bolo v prieskume 58 % mladých Slovákov,“ uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky.
Rovná štvrtina oslovených mladých Slovákov v prieskume uviedla, že voliť pôjde určite. Zvyšok bol účasti vo voľbách skôr naklonený, no nie presvedčený. Tí mladí Slováci, ktorí sa do víkendových volieb chystajú, uviedli ako hlavný dôvod svojej účasti fakt, že voľby do Európskeho parlamentu sú dôležité [90 % z tých mladých Slovákov, ktorí sa voliť chystajú].

Naopak tí mladí Slováci, ktorí sa do volieb zapojiť neplánovali, odôvodnili svoju neúčasť najmä presvedčením, že ich hlas nič nezmení.


V Európskej únii ako takej bolo takto pred rokom odhodlaných ísť voliť svojich zástupcov v Európskom parlamente 64 % mladých ľudí do 30 rokov. Najvyššia volebná účasť by podľa prieskumu mala byť v Belgicku, Holandsku, Švédsku, Taliansku a Írsku, kde sa k urnám chystali viac ako tri štvrtiny mladých ľudí.
V štyroch krajinách Európskej únie, a to v Belgicku, Luxembursku, Grécku a na Cypre, je účasť v eurovoľbách viac-menej povinná. Ani v týchto krajinách sa však k urnám nechystajú všetci mladí ľudia. Zatiaľ čo Belgicko a Luxembursko sa nachádzajú na popredných priečkach rebríčka, mladí Gréci a Cyperčania sú na jeho konci. Voliť sa totiž chystala len niečo vyše polovica z ich oprávnených voličov vo veku do 30 rokov.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Najmenší záujem o voľby do Európskeho parlamentu majú mladí ľudia v Slovinsku, susednej Českej republike a Estónsku. V tejto trojici krajín sa vlani len menej ako polovica oprávnených voličov vo veku do 30 rokov vyjadrila, že pravdepodobne voliť pôjde. Česi už tradične patria skôr medzi euroskeptikov a potvrdili to aj výsledky tohto prieskumu.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices