Ukrajina má prezidenta! Porošenko získal 55,9 percenta

porošenko
Petro Porošenko, novozvolený ukrajincký prezident. PHOTO: Flickr.

Na Ukrajine sa v nedeľu otvorili volebné miestnosti. Voliči rozhodovali o výsledku prvého kola mimoriadnych prezidentských volieb. Okrem bezprostredného volebného výsledku sa pozornosť zamerala na východ krajiny, kde sa separatisti pokúšali zmariť volebný akt. V Donecku a Charkove demonštrovali proruskí radikáli, ktorí sa neúspešne pokúsili napadnúť rezidenciu oligarchu Achmetova.

Porošenko vyhral

Favorit ukrajinských prezidentských volieb Petro Porošenko získal podľa predbežného prieskumu prevedeného pri hlasovacích miestnostiach 55,9 percenta hlasov a získal úrad už v prvom kole. Expremiérka Júlia Tymošenková sknčila druhá s 12,9 percentami hlasov.

Porošenko po oznámení odhadov blahoželal Ukrajincom k úspešným voľbám a označil sa za hlavu štátu. Jeho prioritou je vraj ukončiť vojnu a chaos.

„Čokoládový kráľ“

Podnikateľ, bývalý minister zahraničných vecí a poslanec Petro Porošenko patrí k najbohatším osobám na Ukrajine. Boháčovi sa kvôli vlastníctvu mnohých cukrárskych podnikov hovorí aj„čokoládový kráľ“.

Porošenka považujú za muža kompromisu. Vysoké politické funkcie mal počas vládnutia prozápadnej i proruskej koalície. Podľa pozorovateľov je mužom, ktorý sa dokáže dohodnúť takmer so všetkými prúdmi. To je vlastnosť, ktorá sa mu môže v rozbúrených vodách ukrajinskej politiky veľmi hodiť aj ako hlave štátu.

Rodák z juhoukrajinského Bolhradu, ktorý leží v Odeskej oblasti, vyrastal v meste Vinnycja. V roku 1989 vyštudoval ekonómiu na fakulte medzinárodných vzťahov a medzinárodného práva na Kyjevskej štátnej univerzite, kde pôsobil aj ako asistent.

Po štúdiu sa Porošenko začal venovať tomu, čo z neho v budúcnosti urobilo miliardára.Začal obchodovať s kakaovými bôbmi a v 90. rokoch ovládol niekoľko cukrárskych závodov a čokoládovní. Následne všetky svoje firmy spojil do holdingu Rošen, ktorý je teraz najväčšou čokoládovňou na Ukrajine a jednou z najväčších na svete.

„Veľká časť jeho podnikania je v Rusku. Vyrába bonbóny a karamelky, na ktorých si zgustnú ľudia na celom svete. Často nevedia, že majiteľom firmy je Porošenko, líder terajšej prezidentskej súťaže,“ zmienil Porošenka vo svojom nedávnom prejave ruský prezident Vladimir Putin.

Naznačil tak fakt, že jedným z hlavných trhov Rošenu je Rusko, ktoré vlani dočasne zakázalo firme dovážať jej výrobky. V marci zabrali ruské úrady závod Rošen v západoruskom meste Lipeck, čo bola podľa kritikov Ruska pomsta za Porošenkovu pomoc počas prozápadných protestov na Ukrajine.

V roku 2012 Porošenka zaradil magazín Forbes na šieste miesto v rebríčku najbohatších Ukrajincov a jeho majetok odhadol na jednu až dve miliardy dolárov. K bohatstvu mu pomohli aj ním ovládané automobilové závody, výrobca autobusov a lodí i celoplošný televízny kanál 5, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri takzvanej oranžovej revolúcii. Tá koncom roku 2004 vyniesla k moci prozápadného Viktora Juščenka.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

V roku 1998 Porošenka prvýkrát zvolili do parlamentu za Zjednotenú sociálnodemokratickú stranu Ukrajiny (OSDPU), neskôr si založil vlastnú stranu Solidarita. Pomáhal tiež zakladať Janukovyčovu Stranu regionóv, ale potom prešiel na stranu prozápadnej strany Naša Ukrajina.

Počas vládnutia Viktora Juščenka bol šéfom vplyvnej prezidentskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). V roku 2005 sa dostal do sporu s Júliou Tymošenkovou, vtedajšou premiérkou, ktoré presadzovala „reprivatizáiu“, čo Porošenko údajne odmietal. Na konci roku ho obvinili z korupcie a sám odstúpil z funkcie.

V roku 2007 bol šéfom bankovej rady centrálnej banky a od októbra 2009 do marca 2010 ministrom zahraničných vecí. V roku 2012 v čase vládnutia zosadeného proruského prezidenta Viktora Janukovyča bol ministrom hospodárstva.

Voľby na Ukrajine

V Donecku a Luhansku zmobilizovali proruskí separatisti všetky sily, aby hlasovanie zmarili. Viac ako polovicu volebných miestností násilne obsadili, členov volebnej komisie vypudili a voličské zoznamy zabavili alebo zničili. Východ Ukrajiny v dôsledku „atmosféry teroru“ opustila aj veľká väčšina európskych pozorovateľov.

V miliónovom Donecku nebola otvorená žiadna z hlasovacích miestoností v miestnych školách. Členom volebných komisií Kyjev doporučil, aby radšej zostali doma. V susudenom Luhansku vraj voľby prebehnú nanajvýš v dvoch volebných obvodoch, Svatove a Bilovodsku.

Vyradená z hlasovania tak bola podstatná časť z viac ako štyroch miliónov voličov východoukrajinského Donbasu. Na Ukrajine má volebné právo celkovo 35 miliónov ľudí. Podľa odhadov sa možno až desatina z nich nemohla slobodne vyjadriť.

Dozor pozorovateľov

Podľa názoru ukrajinskej vlády a vedenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe bojkot hlasovania na východe krajiny neovplyvní platnosť volebného aktu. Rusko navzdory výhradám mieni výsledky rešpektovať.

Na priebeh volieb dohliadalo aj viac ako 3 600 medzinárodných pozorovateľov z 19 krajín a 20 organizácií vrátane Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Pre obavy o vlastnú bezpečnosť sa však vo veľkej miere vyhýbali východným oblastiam.

Pozorovateľov vyslalo na Ukrajinu celkovo 14 európskych krajín vrátane Nemecka, Veľkej Británie alebo Slovenska, tri ázijské krajiny (Turecko, Kazachstan a Japonsko) a na mieste majú svojich ľudí aj Spojené štáty a Kanada.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices