Kyjev nepoľavuje. Ukrajinská armáda čistí hranice s Ruskom

ukrajina1
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Ukrajinská armáda oslobodila časť povstaleckých oblastí na východe krajiny. Podľa úradujúceho ministra obrany Mychajla Kovala budú pokračovať v ofenzíve, kým nebude nastolený kľud a poriadok. Misia OBSE zároveň stratila kontakt s ďalšou skupinou štyroch pozorovateľov. Povstalci správu o ich zadržaní popreli.

Bez dozoru ani krok

Misia OBSE na svojom webe potvrdila, že vo štvrtok večer stratila kontakt s ďalšími pracovníkmi v Severodonecku v Luhanskej oblasti. Štyria pozorovatelia sú už na slobode.

Hovorca povstaleckej Luhanskej ľudovej republiky poprel, že by pracovníkov zadržali separatisti. Do mesta podľa neho skutočne prišli štyria pozorovatelia – jeden Rus a traja muži zo Západnej Európy. Sami sa rozhodli prenocovať na mieste v zákaze nočného vychádzania.

Ďalší povstalecký hovorca Alexej Čmilenko upresnil, že pozorovatelia boli prevezení do Luhanska. Následne ich prepustili s upozornením, aby sa nepohybovali bez doprovodu.

Opakované útoky

Ruskí vedúci činitelia vrátane prezidenta Vladimira Putina opakovane vyzývajú Kyjev, aby zastavil operácie ozbrojených síl proti povstalcom. Kremeľ označuje akciu za trestnú operáciu. Ukrajinská vláda hovorí o protiteroristickej operácii.

Ukrajinské médiá denne prinášajú informácie o útokoch proruských separatistov na hraniciach a o snahe prepašovať z Ruska zbrane. List Ukrajinska pravda tvrdí, že podobný incident sa odohral v noci zo štvrtku na piatok v Luhanskej oblasti. Pohraničníci odrazili opakované útoky a zaistili niekoľko vozidiel, v ktorých boli zbrane a munícia.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Počet mŕtvych stúpa

Ukrajinské sily prišli počas bojov o posádku vrtuľníka. Zahynulo dvanásť ľudí vrátane ukrajinského generála. 

Podľa médií bude mŕtvch na strane vládnych síl oveľa viac. Pred viac bež dvoma týždňami zomrelo šesť príslušníkov jednotky, ktorá padla do pasce nastraženej separatistami v Doneckej oblasti. Minulý týždeň zahynulo v blízkosti mesta Volnovach šestnásť vojakov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices