Ropa reaguje na sezónne oživenie dopytu rastom. Zlato je stále ako na hojdačke

zlato
PHOTO: Ilustračné Flickr.

• Prepad komoditného indexu DJ je zrejme na konci.

• Kovy z platinovej skupiny svojím výkonom zatienili zlato aj striebro.

• Sójové bôby a kukurica / pšenica sa vyvíjali úplne odlišne.

Komoditný index DJ – UBS sa zrejme začína oklepávať z výpredajov, ktoré trvali tri týždne a za ktorými stálo všeobecné vyberanie ziskov z celého poľnohospodárskeho sektora. A tento sektor sa dočkal mínusových hodnôt aj v uplynulom týždni, najmä kvôli korekciám u mäkkých komodít a pokračujúcemu prepadu kukurice a pšenice. Priemyselné kovy zase začínajú cítiť pôdu pod nohami.

Dobré výsledky hlásia hlavne nikel a hliník a kovy z platinovej skupiny dokonca zatienili vzácne kovy – v súvislosti s pretrvávajúcimi nedostatkami zásob. Podporu si zaistila aj surová ropa – začína sa totiž dvíhať sezónny dopyt a navyše celému sektoru dlhšiu dobu nahráva geopolitické napätie.

Kým sa americké akcie stále obchodujú okolo svojich rekordných hodnôt, komoditám by mohol potenciálne uškodiť posilňujúci dolár. Americkej mene sa podarilo s istým zaváhaním nabrať zisky, predovšetkým voči euru. To všetko prišlo potom, čo tento menový pár 8. mája takmer dosiahol hranicu 1,40. A vďaka voľbám do Európskeho parlamentu by na politickej scéne mohlo dôjsť k slabším otrasom, hlavne ak sa potvrdí úspech protiúniových strán.

V eurozóne môžeme súčasne vidieť spomalenie výkonu ekonomík a naopak, opätovné roztváranie nožníc medzi výnosmi dlhopisov jadra EÚ a periférnych štátov. Nedávno pritom dosiahli svojich najnižších hladín za necelé posledné tri roky. A práve všetky spomínané faktory prenášajú nervozitu aj na investorov do eura. Bude preto veľmi zaujímavé sledovať kľúčové rokovania Európskej centrálnej banky, naplánované na 5. júna.

Trhy sa pritom pripravujú na to, že by guvernér banky Mario Draghi mohol odpáliť novú nálož – podobnú svojmu výroku z leta roku 2011 „k záchrane eurozóny podnikneme všetko, čo bude potrebné“.

Najlepšie prosperujúcim sektorom sú už druhý týždeň v rade priemyselné kovy. Hliník a meď pritom naberajú podporu vďaka lepším dátam z Číny a známkam zlepšenia na americkom trhu s nehnuteľnosťami a tiež z tamojšej nezamestnanosti. Nikel sa po nedávnej vlne likvidácie dlhých pozícií opäť spamätal. Za rast vďačí hlavne obavám o ďalšie dodávky – konkrétne kvôli indonézskym reštrikciám a naďalej pozastavenej ťažbe v bani firmy Vale v Novej Kaledónii.

Ropa ťaží podporu z geopolitických a sezónnych faktorov

Pre severomorskú ropu Brent aj americkú WTI bol predošlý týždeň opäť úspešný. Za pozitívnym momentom stála kombinácia každoročného oživenia dopytu zo strany rafinérií – produkcia benzínu totiž prudko stúpa a súčasne pretrváva geopolitické napätie v súvislosti so situáciou na Ukrajine a tiež v Líbyi.

Týždenné zásoby v Spojených štátoch sa dokonca znížili o prekvapivých 7,23 milióna barelov, čo je najviac za posledné štyri mesiace. Dôvodom boli nižšie importy spolu s vyšším dopytom z rafinérií. A ďalšiu podporu potom cene americkej ľahkej ropy dodalo aj pokračujúce vyberanie zásob z oklahomského Cushingu – obrovského zásobovacieho zariadenie, ktoré slúži aj ako najvýznamnejší dopravný uzol pre ropné futures obchodované v New Yorku.

Ropa WTI sa obchodovala vo svojom tradičnom rozmedzí, tentoraz medzi 100 a 105 dolármi za barel. Mohli sme vidieť tiež vyššie vyberanie ziskov, ktoré by mohlo ovplyvniť najmä hornú hranicu tohto rozpätia. Nateraz ale momentum zostáva pozitívne a hedgeové fondy navyšujú svoje čisté dlhé pozície – konkrétne po redukcii zo začiatku mája.

Americký zemný plyn by potreboval udržať ceny hore – aby tak podporil vyššiu ťažbu

Čína a Rusko pred pár dňami podpísali doteraz najdôležitejšiu dohodu o dodávkach plynu, avšak ceny zemného plynu sa v Európe aj Spojených štátoch pohybovali skôr nižšie. Keď sa pozrieme na Európu – futures na londýnskej burze ICE UK sa priblížili až na šesťmesačné minimá. V Spojených štátoch potom zásoby rástli viac než ich predpoveď. Po veľmi chladnej zime sú teraz zásoby plynu viac než 40 percent pod päťročným priemerom obvyklým pre toto ročné obdobie.

V najbližších mesiacoch by preto bolo potrebné, aby sa ceny plynu dostali vyššie, a podporili tak ťažbu v udržaní produkcie na vysokých číslach. A zároveň motivovali elektrárne, aby z plynu prešli na uhlie. Avšak doteraz boli klimatické podmienky ideálne pre obnovu zásob. Len pomaly rastúce teploty totiž znamenajú, že bolo treba menej paliva pre klimatizačné jednotky – v porovnaní s chladným počasím.

Viac..  Robert Hajšel: Ďakujem, že som ako europoslanec mohol pre vás pracovať, ale kandidovať opätovne už nejdem

Čím dlhšie bude tento stav trvať, tým skôr by sa mohli stavy zásob priblížiť cieľu americkej vládnej agentúry EIA (Energy Information Administration) vo výške 3 500 miliárd kubických stôp pre október a koniec tzv. injection season, kedy distribútori hromadia zásoby v podzemných skladoch.

Zlato (spolu so striebrom) ako na hojdačke – chvíľu na hranici odporu, inokedy zase podpory

Vzácne kovy sa naďalej potácajú medzi hranicou podpory a odporu. A jedinou dobrou správou je, že súčasné rozmedzie už by asi nemohlo byť užšie, a preto sa na obzore črtá jeho prelomenie. Dôvodom, prečo sa drahé kovy zasekli v tomto rozpätí, je neistota z ďalšieho vývoja a tiež potreba nájsť silný impulz pre celý sektor. Množstvo burzovo obchodovaných produktov krytých fyzickým zlatom ďalej klesá a tentoraz sa už prepadlo na 4,5 ročné minimum.

Naopak fyzický dopyt možno naberie podporu. Očakáva sa totiž, že koncom roka sa zdvihne dopyt zo strany Indie. Tú v tejto chvíli brzdia obmedzenia dovozu a nová vláda by súčasné reštrikcie mala zrušiť. A pretože na máj ešte pripadá jeden deň voľna (26. máj vo Veľkej Británii a Spojených štátoch), mohli by sme sa dočkať najtesnejšieho mesačného obchodného rozmedzia od roku 2003.

Obchodníci a investori pritom zúfalo túžia po vyššej volatilite. Avšak k tomu by asi mohlo dôjsť jedine vtedy, ak by sa ceny zlata dokázali dostať buď nad 1 315 dolárov, alebo naopak pod 1 277 dolárov za uncu.

Obavy o výpadky dodávok ženú paládium a platinu hore

Kovy z platinovej skupiny, ku ktorým patria platina a paládium, v minulom týždni opäť vykázali dobré výsledky. Podporu im pritom doprajú obavy o výpadky dodávok v súvislosti so štrajkami baníkov v Juhoafrickej republike a ďalšie možné sprísnenie sankcií voči Rusku. Vďaka tomu sa cena paládia mohla vyšplhať až na 33mesačné maximum a platina dosiahla na najvyššie hodnoty od vlaňajšieho septembra.

Kým sa tak spotrebitelia začínajú báť o dostupnosť dodávok v najbližších mesiacoch, množstvo investičných pozícií v burzovo obchodovaných fondoch krytých platinou a paládiom stúpa na nové rekordy. Platina sa teraz oproti zlatu obchoduje o takmer 13 percent vyššie. Avšak keď vezmeme do úvahy súčasný výhľad, mohol by sa tento rozdiel zvýšiť až nad 15,5 percenta. Podobné hodnoty sme pritom mohli pozorovať v januári, kedy boli štrajky v Juhoafrickej republike len oznámené.

Odlišné výkony kľúčových poľnohospodárskych plodín

Cena kľúčových plodín, ku ktorým sa radí kukurica a pšenica na strane jednej a na tej druhej potom sójové bôby, sa vyvíjala úplne odlišne. Cena futures u novej úrody bôbov totiž výrazne rástla. Húževnatý dopyt po sójových bôboch zo Spojených štátov, ktorý ťahajú domáci spracovatelia aj vývozcovia, viedol dokonca až k tomu, že sa zásoby tejto plodiny dostali na riskantne nízkej hodnoty.

Nadchádzajúca sezóna výsadby tak pravdepodobne žiadne sklamanie neprinesie – aby sa obnovili zásoby pre sezónu 2014/2015, bude treba pozberať rekordné množstvo bôbov. Pomer cien medzi sójovými bôbmi a kukuricou sa vďaka rally na sóji dostal až na svoju najvyššiu úroveň pre toto ročné obdobie za posledných desať rokov.

Práve preto sa farmári možno tento rok na jar rozhodnú osadiť väčšie plochy pôdy sójovými bôbmi. A ak by pestovatelia predsa len naznačili, že radšej dajú prednosť sóji na miesto kukurice, mohlo by to mať naopak podporný vplyv na ceny tejto obilniny. Odhady jej produkcie by preto nakoniec mohli byť revidované smerom nadol.

Komentár pripravil Ole Hansen, hlavný komoditný stratégo Saxo Bank.

O ram

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ odobrila dobrovoľné opatrenia na zníženie spotreby plynu aspoň o 15 %

Zástupcovia členských krajín (Rada EÚ) v pondelok prijali odporúčanie, ktoré nabáda členské štáty eurobloku, aby …

Consent choices