Na Slavjansk pršia granáty, východ Ukrajiny v plameňoch

tank
PHOTO: Flickr.

SLAVJANSK – V Slavjansku sa opäť bojuje, v uliciach vybuchujú bomby. V Mariupole na juhu Doneckej oblasti horí terminál letiska i susedné budovy vojenskej posádky. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že ozbrojené operácie musia skončiť v priebehu tohto týždňa, píše ukrajinský denník Kyjev Post.

Slavjansk je považovaný za baštu proruských radikálov. Podľa hovorcu štábu protiteroristickej operácie ukrajinskej armády mestom prechádzajú autá s mínometmi a ostreľujú vojakov v okolí mesta.

V Mariupole horí budova miestneho letiska a objetky v areáli susednej vojenskej posádky. V okolí sa ozýva streľba zo samopalov, píše Kyjev Post.

Streľba v centre mesta

Situácia na východe Ukrajiny je nejasná. Informácie zo strany ukrajinskej vlády a proruských povstalcov sa líšia a je zložité ich overiť, píše agentúra Reuters.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti zahynulo v Slavjansku za posledných 24 hodín päť ľudí. Medzi nimi je aj dievča, ktoré zomrelo po dopade delostreleckého granátu. „V túto chvíľu ostreľujú centrum mesta,“ povedala hovorkyňa povstaleckého starostu mesta Vjačeslava Ponomarajova.

Nestihnú si vydýchnuť

Situácia v obkľúčenom meste sa postupne zhoršuje. V niektorých štvrtiach už niekoľko dní netečie voda. Obyvatelia chodia s vedrami k zdrojom. Ukrajinci sa podľa povstalcov snažia z mínometov zasiahnuť miestnu elektráreň. Vo veľkej časti mesta nefunguje prúd. Obyvatelia hlásia problémy s mobilným signálom. Množstvo mužov sa rozhodlo poslať svoje ženy a deti preč z mesta.

Ukrajinská armáda nasadila počas ostreľovania i raketomety. Okrem toho používa slepú muníciu, aby si povstalci nemohli oddýchnuť. „Chcú nás zastrašiť a držať nás v neustálom napätí,“ povedal jeden zo separatistov.

Povstalci neostávajú Ukrajincom nič dlžní. Pália z mínometov na dvore pravoslávneho kostola. Na svojom profile na sociálnej sieti to napísal ukrajinský novinár Dmytro Tymčuk, ktorý pozoruje boje o Slavjansk zblízka.

Viac..  Júlia Navaľná: „Ak chcete poraziť Putina, bojujte s jeho zločineckým gangom"

„Sme svedkami jedného z najväčších ostreľovaní kontrolných stanovíšť za poslednú dobu. Povstaleckí bojovníci sa hytericky snažia uniknúť z mesta,“ povedal jeden z predstaviteľov ukrajinského vedenia vojenskej operácie na východe krajiny.

Vysoká cena

Svet sľubuje ukončenie bojov od nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, ktorý sa v sobotu ujal funkcie. Porošenko sa prvýkrát stretol s ruským veľvyslanectvom v Kyjeve.

„Mali by sme v priebehu tohto týždňa ukončiť paľbu,“ uviedol prezident a zdôraznil, že každý deň umierajú ľudia. „Každý deň platí Ukrajina vysokú cenu za životy, je to neprijateľné,“ dodal. Podľa Porošenka je nevyhnutné obnoviť fungovanie štátnej hranice, aby bolo možné zaručiť bezpečnosť každému Ukrajincovi, ktorý žije v Donbase a to bez ohľadu na jeho politické názory. Informáciu priniesla britská BBC.Obnovenie rokovaní

Vedenie povstaleckej Doneckej ľudovej republiky Porošenkovi nedôveruje. „Nevieme, čo presne povedal o prerušenie bojových akcií, ale je nepravdepodobné, že stiahne vojská. Slavjansk ostreľovali z raketometov, boje zúria aj v Kramatorsku,“ povedal miestopredseda povstaleckej vlády Andrej Purgin.

Porošenko sa v piatok počas osláv vylodenia v Normandii zišiel s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Dohodol sa s ním na rýchlom obnovení rusko-ukrajinských rokovaní v Kyjeve. Počas Porošenkovej inaugurácie malo Rusko zastúpenie iba veľvyslancom.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices