Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 24. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

MMF

Medzinárodný menový fond [MMF] diskutuje o zmenách svojich pravidiel pri sanovaní [bailoute] ekonomík tak, aby súčasťou programov bola požiadavka na predĺženie splatnosti dlhopisov. Fond by rád zaviedol zmeny aj v tom, ako sú v rámci záchrany postihnutí súkromní veritelia.“ uviedla Dana Špacírová, analytička Poštovej banky. Cieľom je dosiahnuť udržateľnosť dlhu sanovaných krajín, no konkrétne riešenia zatiaľ na stole nie sú. Hovorí sa o spomínanej možnosti reprofilácie dlhu a to formou predĺženia splatnosti dlhopisov pri zachovaní ich nominálnej hodnoty a kupónu. MMF odmieta správy komentovať, no podľa zákulisných informácií by novinky mohli byť predstavené ku koncu roka.

GRÉCKO

Niektoré krajiny majú vo zvyku robiť počas volebných období tzv. reshuffle, alebo inak povedané prehadzovačku medzi jednotlivými ministerskými postami. Svedkami podobných krokov sme boli napríklad v Maďarsku, ale aj v Grécku. Musíme si tak zvykať na nové mená a najmä v prípade Grécka to niekedy nie je ľahké. Minulý týždeň došlo k zmene postov v gréckej vláde, z ktorých najviac zaujala výmena na poste ministra financií. Yannisa Sournarasa tak nahradí Gikas Hardouvelis, bývalý hlavný ekonóm v jednej z komerčných bánk. Ani Yannis Stournaras však neobišiel skrátka a stane sa novým guvernérom gréckej centrálnej banky.
V hodnotiacej správe po ukončení piatej misie v Grécku MMF konštatuje, že krajine chýba v rozpočte pre budúci rok 12,6 mld. EUR. Podľa MMF ale odhodlanie veriteľov pomôcť Grécku vo financovaní sa prináša vcelku vysokú pravdepodobnosť, že táto „fuga“ bude zapchatá a teda, že Grécko dostane ďalší minibalík pomoci. MMF v správe tiež odhaduje, že verejný dlh Grécka sa v tomto roku zníži na 174,2 % HDP z minuloročných 175,1 % HDP.

CYPRUS

Cyperský prezident Anastasiades minulý týždeň v oficiálnom vyhlásení informoval, že krajina bude schopná vrátiť sa na finančný trh už koncom tohto júna, teda rok pred plánom. Čoskoro by sme tak mali byť svedkami novej dlhopisovej emisie tejto zachraňovanej ostrovnej ekonomiky.

ČESKÁ REPUBLIKA

Viceguvernér českej centrálnej banky [ČNB] Mojmír Hampl minulý týždeň povedal, že ukončenie režimu menových intervencií na českej korune určite nepríde skôr ako vo februári 2015 a vzhľadom na výhľad vývoja miery inflácie pravdepodobne ešte neskôr. Kurz koruny udržiava ČNB umelo nad hladinou 27 korún za euro od novembra 2013.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

MAĎARSKO

Európska komisia [EK] sa rozhodla pozrieť na zúbok kontroverznej novinke z dielne maďarskej vládnej strany Fidesz, ktorej cieľom je mimoriadne zdaniť spoločnosti ponúkajúce reklamný priestor. Maďarský premiér Orbán nemá média veľmi v láske a už dlhšie hovoril o škodlivosti reklamy pre spoločnosť. Minulý týždeň maďarská vláda prijala zákon, na základe ktorého budú musieť média platiť dodatočné dane z príjmov z reklamy a to až vo výške do 40 % pre najväčšie spoločnosti. Takáto sadzba môže byť pre niektoré média likvidačná, keďže príjmy z reklamy investujú nielen do spravodajstva a vlastnej tvorby, ale využívajú ich aj na svoju prevádzku. Printové média v závere týždňa na protest proti novému vládnemu opatreniu zakomponovali do svojich vydaní prázdne strany a televízie na štvrť hodinu prerušili vysielanie.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Britská centrálna banka [BoE] by mohla začať zvyšovať sadzby skôr ako to trh očakáva. Vyhlásil to minulý týždeň guvernér BoE Mark Carney a na trhu spôsobil malú hystériu. Britská BoE by sa totiž mala stať prvou veľkou centrálnou bankou, ktorá začne s pokrízovým uťahovaním menovej politiky [ak nepočítame kroky ECB pod vedením vtedajšieho guvernéra Tricheta, ktoré sa s odstupom času ukázali ako prečasné]. Voči euru libra posilnila už na takmer dvojročné maximum. Nakupovať v londýnskych uliciach či v britských internetových obchodov sa nám tak v týchto dňoch v porovnaní s predošlými mesiacmi veľmi neoplatí. Voči americkému doláru libra dokonca v úvode tohto týždňa prelomila päťročné maximum a dostala sa nad hladinu 1,70 GBPUSD.

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices