Ukrajinskí separatisti súhlasia s prímerím

ukrajina
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Lídri proruských separatistov dvoch hlavných oblastí na východe Ukrajiny súhlasili s dodržiavaním prímeria do 27. júna. V pondelok to oznámil jeden z nich – Alexander Borodaj. Vyjadril sa tak po rokovaní takzvanej kontaktnej skupiny, ktorá zahŕňa bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, moskovského veľvyslanca v Kyjeve Michaila Zurabova a predstaviteľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

„Konzultácie sa skončili tak, že predstavitelia Luhanskej a Doneckej republiky súhlasili s dodržovaním prímeria do 27. júna,“ povedal líder separatistov Borodaj.

Prímerie sa tak bude kryť s ukrajinským prímerím jednostranne vyhláseným prezidentom Petrom Porošenkom v piatok v rámci mierového plánu na ukončenie nepokojov na východe krajiny.

Proruskí separatisti a bezpečnostné zložky ukrajinskej vlády sa stále navzájom obviňujú z porušovania prímeria. Pokoj zbraní, ktorý v piatok jednostranne vyhlásil Porošenko, rebeli odmietajú uznať. Hlava Ukrajiny požiadala o pomoc nemeckú kancelárku Angelu Merkel, píše server Politico.com.

Osobné zapojenie Angely Merkel má podľa Porošenka kľúčový význam pri pomoci vyriešenia konfliktu na východe Ukrajiny.

Merkel potvrdila solidárny postoj a ak ide o podporu Porošenkovho mierového plánu, chce prispieť ku dialógu všetkých zainteresovaných strán, píše Politico.com.

Zranení vojaci

Porošenko počas rozhovoru kancelárku rovnako informoval o tom, že povstalci na východe krajiny pokračujú a prímerie sa porušuje. Od jeho vyhlásenia sa tak stalo viac ako dvadsaťkrát.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Šéf ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdiá Dmytro Tymčuk oznámil, že teroristi v noci ostreľovali vládne jednotky ukrajinskej armády. Dvaja vojaci utrpeli zranenia.

Tymčuk dodal, že povstalci za posledných 24 hodín strieľali v šiestich okresoch Doneckej a Luhanskej oblasti.

Streľba na pohraničníkov

Ruské agentúry s odvolaním na povstalecké zdroje tvrdia, že je to presne naopak. Podobné informácie má aj tlačová služba samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Ukrajinská pohraničná služba informovala, že sa na Ukrajinu vrátilo viac než osemdesiat príslušníkov pohraničnej stráže, ktorí boli kvôli ostreľovaniu nútení vstúpiť na ruské územie.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices