Cestujete do zahraničia? Táto aplikácia vás zorientuje v dopravných predpisoch krajín EÚ

aplikácia
PHOTO: Flickr.

Aká je maximálna povolená rýchlosť na španielskych diaľniciach? Potrebujem mať helmu, keď sa bicyklujem vo Švédsku? Aké povinné bezpečnostné vybavenie musím mať vo vozidle pri jazde na Slovensku? Dovolenkári už odteraz nemusia strácať množstvo času hľadaním týchto informácií. Vďaka novej aplikácii pre smartfóny „Going Abroad“, ktorú pripravila Európska komisia, ich môžu mať vždy a všade poruke.

 

Táto aplikácia je dostupná pre iPhony a iPady, aj pre telefóny používajúce systémy Google Android a Microsoft Windows, a to v 22 jazykoch. Okrem všetkých dôležitých informácií v oblasti bezpečnosti cestnej premávky vo všetkých krajinách EÚ obsahuje aplikácia aj kvíz o bezpečnosti cestnej premávky a pamäťovú hru, pri ktorej sa môžu pasažieri počas dlhých ciest autom zabaviť. Samozrejme, že táto aplikácia by sa nemala používať počas šoférovania – vodiči by to mali nechať na spolucestujúcich, alebo ju použiť počas prestávky, vďaka čomu budú nielen odpočinutí ale aj dobre informovaní.

Podpredseda Európskej komisie Siim Kallas, ktorý je zodpovedný za oblasť dopravy, k tomu uviedol: „Obdobie letných prázdnin a dovoleniek je na európskych cestách najrušnejším obdobím. Ísť autom do zahraničia je veľmi jednoduché, mnoho ľudí si však neuvedomuje, že pravidlá a dopravné značky sa v Európskej únii líšia. Aplikácia „Going Abroad“ poskytuje praktické a ľahko používateľné informácie, vďaka ktorým sa toto riziko minimalizuje.“

Uvedená aplikácia zahŕňa informácie o témach, ktoré predstavujú najväčšie riziko havárií vrátane povolenej rýchlosti a maximálneho obsahu alkoholu v krvi, semaforov a používania mobilných telefónov. Užívateľov informuje aj o povinnosti používať bezpečnostný pás v automobiloch a bezpečnostné helmy na bicykloch a motocykloch.

Spustenie aplikácie tesne pred začiatkom letných prázdnin je veľmi vhodne načasované, pretože júl a august sú dva najhoršie mesiace, čo sa týka počtu úmrtí na cestách. V porovnaní s februárom, „najbezpečnejším“ mesiacom v roku, sa počet úmrtí na cestách zvýši v lete o 50 %.

Bezpečnosť cestnej premávky v EÚ zaznamenala v posledných rokoch významný pokrok. V priebehu rokov 2001 a 2010 sa počet úmrtí na cestách EÚ znížil celkovo o 43 %. V priebehu rokov 2010 a 2013 sa tento počet znížil o ďalších 17 %.

Strategickým cieľom je znížiť počet úmrtí na cestách v období rokov 2010 a 2020 o polovicu a zároveň sústrediť úsilie EÚ na zníženie počtu vážnych zranení v cestnej premávke. Nová aplikácia s informáciami o bezpečnosti cestnej premávky je jednou z viacerých iniciatív týkajúcich sa bezpečnosti cestnej premávky na úrovni EÚ. 

O ram

Odporúčame pozrieť

premavka, automobily

Cestní piráti to majú zrátané: Európsky parlament mení pravidlá

Európsky parlament mení pravidlá stíhania cestných pirátov. Strata vodičáku už bude musieť platiť v celej …

Consent choices