Balkán sa stále zotavuje z ničivých záplav. Obdrží ďalšie medzinárodné príspevky

zaplavy
Zaplavený Belehrad. PHOTO: Flickr.

Európska komisia mobilizuje ďalšiu podporu pre krajiny západného Balkánu, ktoré sa zotavujú z následkov prírodnej katastrofy. V blízkom čase sa v Bruseli uskutoční konferencia darcov s cieľom pokračovať v pomoci Srbsku a Bosne a Hercegovine pri odstraňovaní následkov ničivých záplav. Konferencia bude organizovaná v spolupráci so Slovinskom a Francúzskom. Tie sú spolu s Komisiou odhodlané prispieť podstatným finančným príspevkom a mobilizovať aj medzinárodnú finančnú podporu.

 „EÚ a jej členské štáty prejavujú solidaritu ľudom postihnutým nedávnymi extrémnymi povodňami v juhovýchodnej Európe. Sme pripravení využiť všetky dostupné nástroje, aby sme pomohli občanom Srbska a Bosny a Hercegoviny zotaviť sa z tejto prírodnej katastrofy. Konferencia bude mobilizovať finančné prostriedky, tak veľmi potrebné pre obnovu jednotlivých krajín,“ uviedol Štefan Füle, komisár pre rozšírenie a európsku susedskú politiku.

Tiež vyzval darcov, ktorými sú krajiny, medzinárodné finančné inštitúcie a organizácie občianskej spoločnosti, aby štedro prispievali k úsiliu na obnovu oboch krajín.

Viac..  Titul Európsky strom roku získal buk menom "Srdce záhrady"

Srbsko a Bosna a Hercegovina nedávno utrpeli jedny z najhorších záplav vo svojej histórií. Odhaduje sa, že povodňami boli priamo či nepriamo postihnuté viac ako 3 milióny ľudí. Nemajú kapacity a zdroje, aby sa dokázali vyrovnať  s následkami katastrofy na vlastnú päsť, a preto požiadali o medzinárodnú finančnú podporu.

EÚ, Svetová banka a OSN momentálne spolupracujú s úradmi v postihnutých oblastiach, aby mohli posúdiť situáciu. Správa bude prezentovaná na konferencii darcov a bude slúžiť ako základ pre identifikáciu finančných potrieb.

O tib

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices