Rusko by pre Ukrajinu mohlo prísť o peniaze

eib
Európska investičná banka. PHOTO: Flickr.

Rusko by mohlo prísť o prostriedky z Európskej investičnej banky a z Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Diskutujú o tom európski lídri. Žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo.

Vlády krajín EÚ diskutovali o možnostiach zastavenia finančných prostriedkov, ktoré sú určené na financovanie nových projektov v Rusku. Európski predstavitelia rokovali o možnosti zastavenia prostriedkov z Európskej investičnej banky (EIB) a z Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBRD).

Týmto spôsobom chcú európski lídri zvýšiť tlak na Moskvu, aby podporila mierový plán pre Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na európskeho diplomata a nemecký vládny zdroj.

Možný reštart

Žiadne rozhodnutie zatiaľ nepadlo. Zdroj z Nemecka naznačil, že rokovania by sa mohli reštartovať v prípade, že rokujúce strany nedospejú k žiadnej dohode o prímerí na Ukrajine.

Zdroj z EBRD uviedol, že hlavní vládni akcionári si neželajú zastavenie úverovania projektov v Rusku. Rusko je jednou zo 64 akcionárskych krajín v rámci EBRD.

Viac..  Lagardová: ECB nemôže prisľúbiť, koľkokrát zníži sadzby

Dve energetické spoločnosti

EÚ pohrozila Rusku prísnejšími ekonomickými sankciami v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Sankcie sa zatiaľ vzťahujú na približne 60 jednotlivcov. Tí čelia cestovným obmedzeniam a zmrazeniu aktív.

Sankcie sa dotýkajú aj dvoch energetických spoločností. Rozhodnutie o tvrdších sankciách by mohlo prísť po stretnutí lídrov, ktoré je naplánované na 16. júla.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Európska komisia (EK) v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia Rady EÚ, ktorý pozitívne hodnotí Plán …

Consent choices